Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 17 mars 2019

Har framtidens gödselspridare ramp

Simautställningen, Paris

Det senaste kvartsseklet har gödselsnurrorna med kastvidder uppåt 70 meter helt dominerat marknaden. Blir det så även i ett framtida jordbruk som odlar växtplatsanpassat med god precision, frågar sig Per Emgardsson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson.
Per Emgardsson. FOTO: Ann Lindén

Vad som är stort och smått beror på perspektivet. Av spannmålens produktionskostnad står gödslingen för en försvarlig del, kanske 2 – 2,2 miljoner kronor på tusenhektar. Av det står gödseln för nio tiondedelar medan arbete och maskiner slukar den sista tiondedelen.

Av den slukar traktor och förare åttio procent eller ett par hundra tusen medan spridartekniken snor de sista tjugo, alltså 30000 – 40000 kronor per år. Det kan tyckas som en stor årskostnad.

Med ett annat perspektiv tar dagens spridningsteknik ett par procent av den årets gödselkostnad. Med tanke på vad fel inställd, fel använd eller fel spridningsteknik är kapabel att ställa till med för skördevärdet på tusen hektar kan summan tyckas vara mer begränsad.

På 1980-talet kostade en mekanisk centrifugalsprdare med för då utvecklingsbara företag relevant kapacitet i dagens pengar 60 000 kronor. Idag kostar motsvarande maskin kanske 300 000 kronor, varav elektronisk kontroll och styrutrustning står för hälften.

Dagens snurror klarar kantspridning. Men är kastvidder på 50-70 meter en framtidsteknik med hög precision? På Sima fanns en ny liten rampspridare. Kanske kommer hyfsat breda och snabbtänkta rampspridare att ge snurrorna en tuff match i precisionsjordbruket.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen