Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 6 april 2019

”Höghöjdsodling med flera frågetecken”

Det finns estimat om att sektorn vertikalodling kommer att ha ett globalt marknadsvärde på 9,9 miljarder dollar 2025. Stora siffror väntar runt hörnet. Eller? Det undrar Lovisa Madås grundare av medieplattformen Agfo.se.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Lovisa Madås, grundare av Agfo.se.
Lovisa Madås, grundare av Agfo.se.

Att odla på höjden i urbana miljöer är hett. Nyligen släppte Trygghetsrådet sin rapport ”Framtidens arbetsliv är här”, där de listar yrken som har framtiden för sig. Rapportens syfte är att inspirera mer än att peka ut facit. Bland de tio hetaste yrkena återfinns vertikalodlare som pekas ut som framtidens bonde. Och i en Novus-undersökning tror var femte svensk att de kommer att möta en stadsbonde i butiken 2030.

Ungefär samtidigt som Trygghetsrådet släppte sin rapport gick Plantagon, ett av de mest hajpade svenska vertikalodlingsföretagen, i konkurs. Deras omtalade bygge i Linköping har omgärdats av minst sagt många turer och stora löften. När bolaget bjöd in till investeringsmöte för ett år sedan, i samband med en crowdfunding-kampanj för deras vertikala odling Plantagon Production i Stockholm, var det återigen stora löften. 43 procent rörelsemarginal utlovades redan från år ett. Och det med citatet ”det är så lönsamt att det är som att odla pengar”.

Kampanjen lyckades, ett par miljoner rullade in. I dag är tonläget ett annat. Att odla och framgångsrikt sälja 14 ton örter om året, som deras affärsmodell bygger på, visade sig vara svårare än vad företaget trott. Bolagets företrädare menar att konkursen endast handlar om saknat kapital. ”Möjligheterna och affärerna är fantastiska, och ligger en bit framåt i tiden”, sade bolagets vice VD Owe Pettersson i en intervju efter konkursen.

Plantagon verkade i en sektor som har sett stora investeringar under de senaste åren; amerikanska vertikalodlarna Plenty har hämtat in 226 miljoner dollar, AeroFarm 138 miljoner dollar och Bowery 117 miljoner dollar. Och fler projekt pågår. I Dubai byggs en enorm vertikalodling, likaså i North Lincolnshire i England och i Huddinge utanför Stockholm. Det finns estimat om att sektorn vertikalodling kommer att ha ett globalt marknadsvärde på 9,9 miljarder dollar 2025. Stora siffror väntar runt hörnet. Eller?

Jag tror inte det är så lätt. Den här branschen omgärdas av många frågetecken, energiåtgång och affärsmodeller för att nämna två. För det gäller att ha koll på alla delar från planta till konsumentens tallrik – logostik och inte minst volym i produktionen. Och elefanten i rummet handlar om vad som odlas. I dag är det bladgrönsaker och örter. Sammantaget upptar de mindre delar av vår tallrik.

Så frågan är kanske inte när den här branschen slår igenom, utan om.

Lovisa Madås,

Grundare av medieplattformen Agfo.se

LÄS MER: Plantagon om konkursen, visionen och vägen framåt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen