Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 4 april 2019

Höjt oljepris det högsta på länge

Ett höjt oljepris påverkar ekonomin vid både vårsådden och skörden vad det lider. När diesellagren är slut lär det höjda priset komma att märkas, skriver råvaruexperten Björn Folkesson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, lantbrukare, spannmålsodlare, krönikör.
Björn Folkesson, lantbrukare, spannmålsodlare, krönikör. FOTO: Ann Lindén

Olja. Saudiarabien har tagit på sig uppgiften att minska oljeutbudet och då händer det saker! Saudierna är en stormakt i oljespelet så även om mindre leverantörer också minskar utbudet så är det den stora saudiska volymen det handlar om. USA har just nu små lager och därmed fick vi se den högsta oljeprisnivån som vi har haft sedan november 2018. Bensinen i mackarna kan mycket väl hamna över 16 kronor litern.

För vårbruket som nu är i full gång är det här ingen bra nyhet, med en stressad likviditet på grund av fjolårets torka. Utsäde och gödning skall ju också betalas. Det blir väl främst när nuvarande lagrad diesel skall ersättas med ny som det kommer att märkas. För kommande vallskörd är det förstås också en nackdel.

Mjölk. Det forsätter upp på Fonterra och nu var det nionde raka uppgångsauktionen. Utbudet ligger fortfarande lågt och begränsas till under 20 000 ton. Den här gången var det främst smöret som steg och vi är snart uppe på gamla goda nivåer. Arla har gett vaga löften om mjölkprisuppgång framåt i tiden och nu fick man ytterligare hjälp på traven för att förverkliga löftet.

Det skall bara än en gång påminnas om att skördeutsikterna fortfarande är fullt intakta. Det vill säga vi antas gå mot en gynnsam blandning av sol och regn. Så länge väderkartorna inte hotar med annat så är föreställningen om stigande mjölkproduktion i korten och det har förstås dämpande effekt på köparna. Det kan dock hända intressanta saker i maj, dels kan Arla komma att höja mjölkpriset och dels kan torka än en gång komma bli ett realistiskt hot och i så fall blir det utrymme för större prisuppgång.

För att återgå till nuet så är det redan en del djur utsläppta på bete. De tillskottsutfodras där, men man slipper kosta på mer halmströ. Det, liksom gödslingen av vallarna, är vårtecknen på mjölkgårdarna.

Vete. Tar man titt på vetediagrammen kan man se att vetepriset är på samma nivå nu som det var just innan torkan satte in 2018. Marknaden är alltså ganska glömsk av sig. Det som händer nu är mest en fråga om vilka länder som tar hem veteaffärerna så här på sluttampen innan fokus hamnar på nya skörden och dess utveckling.

Priset ligger på cirka 1,45 kr per kilo fritt gård och det är något av ett balansläge som varken är högt eller speciellt lågt. Jag ger inget råd om framtida inriktning men optimist som jag så sätter jag mitt hopp till en tillfällig topp som kan komma.

Till dess jobbar vi på med fysisk vara – det vill säga vårbruk. Det verkar vara torrt i hela södra Sverige och sådden rullar på fint från Uppland till Skåne. Måtte regnen komma så uppkomsten blir jämn och god!

Björn Folkesson

råvaruexpert

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen