Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 22 oktober 2017

Hormoner och GMO – är det hållbarhet?

Vi svenska lantbrukare behöver engagera oss mer i handelsfrågor och förstå vilka affärsmöjligheter det finns i export, men också vilka utmaningar ett avtal kan ge oss. Det skriver Palle Borgström, förbundsordförande LRF, i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

I början av oktober åkte jag till Washington för möten mellan de europeiska och amerikanska bondeorganisationerna. Att träffa bondeledare från andra länder och experter från USDA ger nya influenser och utmanar ens egna förutfattade meningar. Två sådana är vikten av handel och synen på hållbarhet.

I USA och stora delar av EU är handel med jordbruksprodukter en viktig fråga. En tredjedel av USAs produktion exporteras så handel med andra länder är avgörande för de amerikanska bönderna. Trots det röstade en stor del av dem på republikanerna och Donald Trump i senaste valet, även om Trumps tydliga agenda var att stänga gränserna. Det är för mig ett motsägelsefullt beteende.

Handelsavtalet mellan USA och EU, TTIP, har lagts i frysboxen, men EU vilar inte på hanen. Kommissionen med Cecilia Malmström i spetsen driver på för att få till ett Mercosur-avtal med Sydamerika. Ett avtal innebär möjligheter för EUs exportindustri men som motprestation kräver Sydamerika tillgång till EUs livsmedelsmarknad. Bönder i andra länder har redan börjat protestera. Vi svenska lantbrukare behöver engagera oss mer i handelsfrågor och förstå vilka affärsmöjligheter det finns i export, men också vilka utmaningar ett avtal kan ge oss.

En annan insikt var att diskussionen om hållbarhet var näst intill obefintlig i USA. Där gäller devisen att det mest hållbara är att använda senaste tillgängliga teknik, till exempel vad gäller GMO och hormoner. En sådan syn på hållbarhet är väldigt annorlunda för oss i Europa. Samtidigt delar tillväxtekonomier som Kina och Ryssland denna syn. Det får mig att undra om det är vi som är för fokuserade på hållbarhet eller om det är omvärlden som helt missat det?

Jag har börjat en turné runt om i Sverige för att träffa förtroendevalda och medlemmar. Målet är att ha träffat alla 17 regionstyrelser innan året är slut. Jag ser fram emot intressanta möten med spänstiga diskussioner och hoppas få med mig både känsla och fakta som kan användas för att göra LRF ännu bättre och starkare.

På hemmafronten kändes det länge ganska mörkt med tre veckor med regn i början av september. Det verkade nästan omöjligt att kunna avsluta skörden. Men helt plötsligt blev det uppehåll och då körde vi gräs, tröskade och sådde både dag och natt. Mycket kan man bestämma över – men vädret det låter sig icke styras. Inte ens när man är ordförande för LRF.

Palle Borgström

Förbundsordförande LRF

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen