Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 18 november 2018

”Hotet från övervakningskapitalismen”

EU kan behöva använda kartellrätten för att begränsa nätjättarnas kunskap om oss. Det menar röster i den tyska debatten, skriver Per Emgardsson i veckans teknikkrönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson, teknikreporter.
Per Emgardsson, teknikreporter. FOTO: Ann Lindén

I Sverige börjar vi ifrågasätta vem som har rätt att dra nytta av lantbrukets data. Den tyska debatten är hetsigare.

Den från Harvard Business School pensionerade professorn Shoshana Zuboff, känd för sin kunskap om den digitala världen, intervjuades av Süddeutsche Zeitung om sin nya bok, ”Övervakningskapitalismens tidsålder”.

Den tidigare professorn skrädde inte orden. Hon varnar för nätjättarnas, Google, Facebook med flera, växande makt. Maktkoncentrationen är en enorm fara för både demokrati och den ekonomiska ordningen. Marknadsekonomi förutsätter att alla aktörer har samtidig och fullständig kunskap om marknaden.

Men i dag är kunskapsobalansen våldsam och växande. Nätjättarna vet allt om oss, men vi vet inget om vad de vet. De förutser vårt nästa steg, ja styr oss att ta steget, och tjänar på att sälja det vetandet.

Därför måste EU via kartellrätten begränsa kunskapskoncentrationen ansåg Shoshana Zuboff.

Relaterade artiklar

Till toppen