Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 21 april 2018

Hur hindrar jag att någon använder min nummerplåt?

FRÅGA: Jag har en gammal skrotbil som inte har gått att köra på flera år, men det har inte blivit av att jag lämnat in den för skrotning. För ett tag sedan fick jag en räkning för broavgift, men både bilen och nummerplåtarna finns kvar hemma hos mig. Eftersom det bara var 16 kronor betalade jag utan att fundera så mycket mer på saken. Nu har jag fått påminnelse på en felparkeringsavgift också och då blir jag orolig att mitt registreringsnummer ska fortsätta användas för allt möjligt. Vad kan jag göra?

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Jessica Wieslander, LRF Konsult.
Jessica Wieslander, LRF Konsult. FOTO: LRF Konsult

JURISTENS SVAR: Det är fordonets ägare som är ansvarig för att felparkeringsavgifter betalas, men det gäller inte om omständigheterna gör det sannolikt att fordonet har frånhänts ägaren genom brott.

Det förekommer att bilägare får sina registreringsskyltar stulna men också att någon, utan att stjäla skyltarna, tillverkar ett falskt registreringsnummer.

Att använda en falsk nummerplåt är ett brott som kan ge böter eller fängelse.

Så fort du har fått en felaktig parkeringsbot ska du bestrida den. Bestridandet ska vara skriftligt. Skriv vilket ärendenummer det gäller och vilket registreringsnummer du har. Du behöver också förklara på vilket sätt du tycker att boten är felaktig. Tänk på att du behöver ange och skicka med de bevis du har för att det inte kan ha varit din bil.

I ditt fall kan du till exempel fotografera bilen och skyltarna, påpeka att bilen är avställd och att registreringsnumret inte rimligen kan stämma överens med fabrikat och årsmodell på bilen som användes.

Trots att du bestrider ska du alltid betala parkeringsboten först. Om du får rätt kommer du att få tillbaka det du har betalat i efterhand.

Vem bestridandet ska skickas till beror på vad det är för typ av avgift. Det kan du se på räkningen som du har fått. Polisen, Transportstyrelsen och de flesta parkeringsbolag har färdiga formulär som du kan använda för bestridandet.

Det går inte att spärra ett registreringsnummer lika enkelt som man gör med ett kontokort. Även ett avställt fordon finns kvar i vägtrafikregistret och kan, som du har märkt, få böter och avgifter.

För att slippa fortsatta problem tycker jag att du så fort som möjligt ska ta tag i planerna på att skrota bilen på riktigt. När du lämnar fordonet utfärdar mottagaren ett mottagningsbevis som ska skickas in till Transportstyrelsen.

Mottagningsbeviset innebär att äganderätten till fordonet övergår till mottagaren som sedan ansvarar för att fordonet skrotas på ett riktigt sätt. Då avregistreras bilen, vilket medför att den tas bort från vägtrafikregistret permanent.

Jessica Wieslander,

Jurist LRF Konsult

LÄS FLER FRÅGOR: Får grannen köra över vår mark?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen