Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 3 april 2020

Hur skapar vi mångfald i styrelserummet?

Sverige är i framkant när det gäller att skapa jämställda styrelser. En mix av olika ålder, kompetens, erfarenhet, kön och etnicitet ökar chansen för bättre avvägda beslut till nytta för de som berörs, skriver Alf Johansson, ordförande för Arla Foods valberedning.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Alf Johansson, ordförande i Arla Foods valberedning.
Alf Johansson, ordförande i Arla Foods valberedning.

Samhället blir alltmer jämställt, men andelen kvinnor i styrelserummet är i många fall fortsatt lågt. Forskning och praktisk erfarenhet visar att mångfald i styrelserummet ger ökad bredd och variation i kompetens, bättre förmåga att analysera omvärld, att utvärdera risker och att upptäcka möjligheter samt öka lönsamheten.

Med en mix i styrelsen, bland annat bestående av olika ålder, kompetens, erfarenhet, kön och etnicitet är chansen större att fler avvägda strategiska beslut fattas till nytta för de människor som berörs.

I min roll som ordförande i Arla Foods valberedning, med kollegor i Sverige, Danmark, England och Tyskland är det så jag försöker jobba. Genom ett brett urval får jag en större möjlighet att maxa kompetensen.

Jag och mina kollegor försöker göra detta genom att bredda vårt nätverk och ta reda på fakta om varför det ser ut som det gör, samt vad som krävs för att driva arbetet med mångfald framåt. Bra utbildningar för valberedningar är en viktig faktor för framgång, och borde vara en självklarhet inom valberedningsarbetet.

Här är några frågor man som valberedare kan fundera över:

Har jag ett tillräckligt brett nätverk? Om inte, vad kan jag göra för att bredda det? Behöver arbetet i styrelserummet förändras för att de personer som vi vill ha, ska tycka att uppdraget är tillräckligt attraktivt?

Vad kan valberedningen göra för att skapa ett mer attraktivt och inbjudande styrelserum som lockar de personer vi efterfrågar? Ger man de kandidater som man efterfrågar tillräckligt med tid för eftertanke och reflektion över det uppdrag man erbjuder? Ett nej kan vara ett nej för stunden, inte för livet.

Sverige är i framkant när det gäller att skapa jämställda styrelser. Vi är inte bäst, men på rätt väg. Det beror bland annat på att vi vågat lyfta frågan och ge den utrymme i diskussionen.

Det arbetet börjar nu ge ett positivt resultat. De ledamöter från Sverige som sitter i Arlas globala styrelse består av fyra personer; två kvinnor och två män. Det ger en viktig signal till Arlas övriga medlemsländer. Vi går före och visar med praktisk tydlighet att mångfald ger maximerad kompetens. En viktig egenskap för de företag som arbetar för att anpassa sig till en global marknad i snabb förändring.

Alf Johansson,

Ordförande i Arla Foods valberedningen

LÄS MER: Det gröna näringslivet – morgondagens Spotify?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen