Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 24 juli 2020

I år blir vår spretiga verksamhet vår räddning

Vi har fått spåna fram nya koncept med små grupper - och responsen från våra besökare har varit massiv. Dessutom slår intresset för närproducerat i taket. För första gången någonsin har vi brist på köttråvara och tvingas tacka nej till kunder, skriver Majja Almqvist Rieger.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Majja Almqvist Rieger är landsbygdsföretagare på Rinkaby gård i Småland.
Majja Almqvist Rieger är landsbygdsföretagare på Rinkaby gård i Småland. FOTO: Privat

I slutet av mars förbjuds offentliga sammankomster för mer än 50 personer. På några veckor bokar vi om eller bokar av alla evenemang under det närmsta halvåret; bröllop, kurser, kalas, personalfester, allsångskvällar och andra evenemang för allmänheten. Vi tvingas meddela våra ungdomar att det inte blir några jobb i sommar. Ångesten, sorgen och oron som vi känner är förlamande.

Mitt i all sorg och oro fortsätter arbetet med djuren, odlingarna och naturen ungefär som vanligt. De bryr sig inte det minsta om att det pågår en internationell coronapandemi. Vi lägger upp bilder och filmer på sociala medier för att våra besökare ska få lite kompensation, och responsen är massiv. Som de längtar till oss!

Vi tänker om, tänker små grupper. Vi spånar fram konceptet “Fika med får” – små grupper med besökare får ägna en timme åt att gosa och busa med våra lamm. De första 40 platserna ryker nästan omedelbart och totalt kommer 300 personer för att “Fika med får”. När lammen har blivit för stora testar vi ytterligare ett koncept, “Morgonfodra med oss!”. Besökarna, även nu i små grupper, får följa med oss en tidig morgon när vi morgonfodrar. Våra djur har aldrig varit så tama och kärvänliga som den här våren.

I samma veva blir det ordentlig snurr på vår lokala reko-ring. Vi går från tio beställningar till 40. Intresset för närproducerat, och för att stötta lokala företagare, slår i taket. Vi säljer korv och köttlådor som om det gällde livet. För första gången någonsin har vi brist på köttråvara och tvingas tacka nej till flera kunder. Vi pratar om att skaffa fler livdjur för att kunna möta den växande efterfrågan, för vi ser ingen avmattning i intresset.

Förbuden och rekommendationerna ligger kvar och lär göra det ett bra tag till. Vi ägnar sommaren åt att ladda om och återigen tänka om, spånar nya idéer. I augusti drar vår äppelsäsong i gång och med en helt ny maskinpark kommer vi kunna pressa fyra gånger så mycket äppelmust som tidigare år. Skördarna ser bra ut, vi håller tummarna. Intresset för lokalt och närproducerat har som sagt slagit i taket.

I år blir vår spretiga verksamhet vår räddning. Det är tomt utan våra besökare och vår personal, men vi vet att vi kommer att kunna välkomna dem tillbaka så småningom. Nästa säsong är så gott som fullbokad. Kanske kan vi dra i gång något större evenemang redan i höst. Vi haltar, men vi tar oss framåt.

Majja Almqvist Rieger

landsbygdsföretagare, Rinkaby gård

LÄS MER: Varför stödja lokala restauranger?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen