Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 13 september 2018

”I elfte timmen vaknade regeringen och presenterade krispaket”

”Några har redan tagit sina liv och andra står inför det svåra beslutet att lämna den mark de älskar”. Samantha Townsend skriver känslosamt om hur hårt torkan i Australien slår mot lantbrukare.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Samantha Townsend, journalist och lantbrukare i Australien, är en av många torkdrabbade i landets östra delar.
Samantha Townsend, journalist och lantbrukare i Australien, är en av många torkdrabbade i landets östra delar. FOTO: Privat

I östra Australien ställs bönderna inför den värsta torkan i mannaminne. För många, inklusive på min egen lilla gård, är det fjärde året med allvarlig torka. Och chanserna till regn minskar ju närmare sommaren kommer.

Jag har besökt lantbrukare med meterlånga sprickor i marken, som berättat om hur deras förfäder slitit för att bygga upp gården. Nu är de oroliga för att förlora den. Några har redan tagit sina liv och andra står inför det svåra beslutet att lämna den mark de älskar.

De prövar allt för att hålla sin boskap vid liv tills himlen slutligen öppnar sig. Skillnaden med 2007 och 2014, då det inte regnade på flera år för att sedan följas av översvämningar, är att den här gången är torkan så vitt spridd att det är svårt att överhuvudtaget hitta foder att köpa.

Hölassen har rest hundratals mil över havet från Tasmanien till fastlandet. Jag mötte en gammal lantbrukare som åkt 40 mil för att köpa fyra balar hö. Han haltade fram till höet, tog en näve och luktade på det. En tår kom i ögonvrån när han utbrast:

– Det här är förbannat bra grejer.

Det finns ett talesätt i Australien att när bönderna frodas, så gör landsbygden också det. När bönderna har det tufft, får det därför följdverkningar på hela samhället.

 I östra Australien ställs bönderna inför den värsta torkan i mannaminne.
I östra Australien ställs bönderna inför den värsta torkan i mannaminne. FOTO: Privat

Var har då regeringen hållit hus under krisen? Fram till nyligen satt den vid sidlinjen och tittade på. Så folket startade en egen insamling, som hittills har samlat ihop tio miljoner dollar. Det har hållits temadagar om lantbruket i skolorna, insamlingsgalor på TV, stödkonserter och muffinsförsäljning till förmån för bönderna.

I såväl traditionell media som sociala medier blev trycket till slut så stort på regeringen att den i elfte timmen presenterade ett krispaket. 1,8 miljarder dollar har utlovats i stöd, i form av lån till foderinköp, förbättrad infrastruktur och stöd till bondens familjer. Till det kommer mindre regionala stöd.

Vissa anser att krispaketen bara är plåster på såren, och att regeringen måste erbjuda långsiktiga lösningar. Klimatexperter hävdar att det i delar av landet inte längre går att driva ett hållbart lantbruk och att det vore humanare att hjälpa folk att flytta därifrån.

Den officiella väderstatistiken visar att Australien är ett land som drabbas av både torka och översvämningar. Torkan kommer att gå över, det är bara frågan om hur länge bönderna kan hålla ut.

Den här veckan har det regnat lite, men vi behöver mer. Envisa australienska bönder fortsätter dock att odla, oavsett vilken nyans av brunt jorden har.

Samantha Townsend,

Journalist på The Land och lantbrukare

LÄS MER: Australien upplever värsta torkan i mannaminne

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen