Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 3 november 2017

Ibland är det svårt att vara tydlig

Det är svårt att vara tydlig och samtidigt inte bli frustrerad när man ska försvara sin livsstil, skriver Emilia Astrenius Widerström i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen
Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen FOTO: Johan Sedenius

De som vill lösa världsproblemen har en tendens att bara se en lösning, och att kräva ett abrupt avslut på saker. Under senare tid har det förekommit riktade kampanjer i framför allt sociala medier där bland annat unga människor blir matade med ”information” om hur man räddar klimatet.

Den enda utvägen är väl egentligen att sluta existera som människa och sätta sig i en koja i den skyddade kulturskogen som består av brännässlor och björnloka. Det går säkert att koka soppa på det också. Kanske man kan dela med sig till den befintliga älgstammen eller varför inte till en varg eller två?

Innan ni sätter kaffet i halsen hoppas jag att ni förstår frustrationen jag upplever.

Den eviga frågan om vad som är hållbart slår oss likt en skitig kosvans i ansiktet varje dag då vi öppnar vår tidning, dator eller telefon. Stressen ökar med vad som kallas ett livsstilsbyte, annars är du en börda för klimatet. Många unga känner en stor stress inför detta i flödet av så kallade influensers, instagramkonton och tweets med en tämligen svag faktakunskap, men där antalet klick blir grunden till ett fett lönekuvert.

Vi som förvaltar, brukar och utvecklar förnyelsebara resurser får ofta ta kampen om rätten att bruka och äga, där vår livsstil är vårt levebröd. Många gånger skjuts det från höften med argument som baseras på bristfällig fakta och med alltför snabba slutsatser av forskning.

Då kan det vara svårt att inte förlora fattningen och inte ryta ifrån. Någonstans inombords är det som att skälla på sina barn, som i sin tur bara kommer att minnas att man var arg, men inte varför man blev arg. Hur svårt är det inte att vara tydlig, men samtidigt inte bli frustrerad?

För ett tag sen hamnade jag bredvid en kille på tåget till Stockholm. Han skulle på jobbkonferens och tjuvläste det jag skrev just då på min dator. När jag berättade vad jag jobbade med gled samtalet direkt in på hans köttkonsumtion. Jag hoppade till, lätt överrumplad och var föga förvånad över hans energiska frågor som alla började med ett ”jag har hört att”.

Många konsumenter är vetgiriga och vill ha svar. Snabbheten är viktig för vi hamnar alltför ofta i försvarsställning istället för att berätta vad vår produktion innebär. Mycket på grund av det jag nämnt ovan.

Jag har tröttnat på att besvara alla frågor med ett ”men”. En stark defensiv sägs ju vara det bästa försvaret.

Emilia Astrenius Widerström

ordförande LRF Ungdomen

Relaterade artiklar

Till toppen