Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 29 juli 2019

”Illavarslande när Arla inte följer Fonterras mjölkauktion”

Min gissning är att Arla håller priset oförändrat så länge det går för att satsa allt på efterlikvid när man har facit i hand, skriver Björn Folkesson, Land Lantbruks råvaruexpert, i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson är lantbrukare och skriver krönikor för Land Lantbruk.
Björn Folkesson är lantbrukare och skriver krönikor för Land Lantbruk. FOTO: Ann Lindén

Valuta. För första gången på månader var eurons kurs under 10,50 kronor. Det varade dock inte särskilt länge eftersom ECB beslöt att låta räntan ligga fast när nog många hade hoppats på en räntenedgång för att stimulera ekonomin, inte minst nu när det pratas så mycket om konjunkturnedgång.

I alla händelser så gav det här oss bönder en signal om att en euro under 10,50 kr inte är att förvänta sig. Vi är ju många som prissäkrade euron mot arealstöden och ni som har gjort en vinst nu kanske kan fundera över att ta hem den före kontraktets utgång som ju är sent i september.

Mjölk. Det ser alltmer illavarslande ut när Arla inte längre följer Fonterra och där bedömare menar att kostnader för Brexit måste betalas först. Senaste auktionen var annars ett plus för skummjölkspulver men när Arla inte följer Fonterra kan vi ju hoppas att man inte följer Friesland Campina heller.

För första gången på fyra år faller julipriset hos Friesland Campina och är nu något lägre än i fjol vid samma tid. Min gissning är att Arla håller priset oförändrat så länge det går för att satsa allt på efterlikvid när man har facit i hand. På mjölkgårdarna är det nog annars ganska skapligt läge med mycket mera egenproducerat foder i år än i fjol vilket förstås håller nere kostnader för inköpt foder.

Foder. Hur mycket kommer kraftfoderpriset att sjunka i höst? Tja, inte gott att veta men när Lantmännen kan köpa vete 50 öre billigare än i fjol borde det väl gå att sänka priset en hel del. För er som har kontrakt som går ut den närmaste tiden är det nog ett ganska bra köpläge just nu.

Veteskörden på norra halvklotet verkar bli bra även om majsen i Frankrike lider skada och det är smärre frågor kvar om den amerikanska majsen. På börserna är det i alla fall inga stora rörelser men det blir att hålla ett öga på vad Ryssland har att komma med. Just i Ryssland är nog besvikelsen störst när det gäller förväntningar visavi resultat.

Gödning. Det fortsätter upp och det ser allt sämre ut med att invänta ett prisfall. Den tyska N 27-varan står nu i 235 euro och vi fick se en fjärde raka uppgång. Det här gör att spannmålsodlingen har det fortsatt tufft då föregående års skörd var skral och nu har priset fallit rejält, och ovanpå det en kväveprisuppgång. När intäkter och kostnader särskiljs är veteodlarna tillbaka till tiden då 90 öre per kilo vara normalpris.

Raps. Här händer lite roligt eftersom EU får en dålig rapsskörd medan oron i Hormuzsundet håller vanlig olja på hög nivå. Matifbörsen står över 370 euro per ton och det är i alla fall inte så dåligt.

Så hoppas jag att ni har haft en bra sommar med lite ledigt till och ifrån. För från och med nu börjar skördeengagemanget fullt ut.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen