Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 1 december 2018

Inomgårdsstandard underlättar uppkoppling

Trådlösa molntjänster eliminerar förhoppningsvis en massa koppartråd i stallet. Men att ordna täckning är inte alltid så enkelt, skriver Per Emgardsson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson.
Per Emgardsson. FOTO: Ann Lindén

En lätt rundbalsfoderhäck av korrgerad plast var en av få prylar på inomgårdsmässan EuroTier som inte alls var uppkopplad. Det mesta var annars uppkopplat på något sätt, gammalmodigt via sladd till styrdatorn eller modernare mot tillverkarens molntjänst.

Uppkopplingsmöjligheterna är många, knutna till mjölkningsmaskiner finns sedan decennier omfattande driftledningssystem. Nu satsar även inrednings- och utfodringstillverkare på egna molntjänster.

Då slipper de trasslig tråddragning genom en påfrestande stallmiljö, och som grädde på moset får de mängder av tekniska data om sin teknik, data som kan hjälpa dem förbättra tekniken eller sälja dig fler tjänster.

Med olika moln för Delaval, Skiold, Ydre och Big Dutchman blir det ganska dimmigt i stallkontoret. Sådan informationstjocka är mylla för en rad företag. De tappar data från gårdens olika driftdatorer och presenterar vettig och överskådlig information samlat i en enda app.

Ett för lantbrukare enklare sätt vore att, som professor Wolfgang Büscher, Uni Bonn, påpekade, använda standarden för inomgårds informationsutbyte, ISO 17532 (ISOAgriNet). Men standarder förutsätter en industrins vilja till samarbete. Och den viljan kan bara lantbrukarnas efterfrågan driva fram.

Relaterade artiklar

Till toppen