Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 10 augusti 2019

”Jag förstår inte varför företag klimatkompenserar”

Vi måste alla tala om att det är här hemma, det är här vi kan göra enorma klimatnyttor genom det enkla att välja svenska råvaror, skriver mjölkbonden Anette Gustawson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Enorma klimatnyttor kan göras genom att välja inhemska råvaror, skriver mjölkbonden Anette Gustawson.
Enorma klimatnyttor kan göras genom att välja inhemska råvaror, skriver mjölkbonden Anette Gustawson. FOTO: Privat

Jag håller ena handen mot kossans kind, smeker henne lätt, ser henne lugnt i ögonen och säger med låg röst.”Sschh, såååja, luuugn o fiin gumman”.

Detta använder jag mig av om någon av mina i vanliga fall lugna kor skulle vara stressad, eller skrämd av nåt. Ett djur som är stressat är otroligt oberäknelig och behöver återfå lugnet innan man ens försöker få henne att gå dit man tänkt, dit hon blir trygg o säker igen.

Detta använder jag mig av nu, håller upp handen, ser medmänniskor i ögonen och försöker med ”sscchh , luuugn, sååja”. Det råder stress bland befolkningen och det görs så mycket panikartade åtgärder.

Vi lever i en klimathysteri. Om vi nu bara behåller lugnet och andas i fyrkant så kan vi kanske landa i någon form av sunt förnuft. För jag förstår inte riktigt det här som alla företag kör med: klimatkompensation?

Om man tar flyget kan man kompensera med att plantera träd, sätta upp vindkraft på ett utsatt ställe i världen. Många är de företag som rider på vågen ”klimat”. Den ena efter den andra vill framstå som klimathjälte med olika klimatkompensationer.

Jag tänker att om jag känner för att banta men blir riktigt sugen på godis, äter en påse godis och sedan äter dubbelt så mycket grönsaker till middagen för att kompensera det onyttiga godiset, tar det bort godisets negativa påverkan på min kropp då? Förstår ni hur jag tänker?

Mitt eget företag Arla klimatkompenserar genom att plantera träd i ett utsatt land?! Varför Arla ens klimatkompenserar är för mig en gåta. Visst, det behövs träd i världen, men det behövs fler kor i Sverige, det är på riktigt. Det hade uppskattats väldigt mycket av mig som delägare om de hade kommunicerat sin klimatkompensation med att säga ”Köper ni våra svenska mejeriprodukter så ser ni till att bevara ovärderlig viktig växtföljd på svenska gårdar. Du ser till att bevara den hotade svenska biologiska mångfalden”.

Även om gemene man har lättare att ta till sig klimatåtgärder utomlands, av någon märklig anledning, så måste vi alla tala om att det är här hemma, det är här vi kan göra enorma klimatnyttor genom det enkla att välja svenska råvaror.

Klimatkompensation är som den som vill banta men inte kan avstå det onyttiga och därför äter ännu mer för att kompensera. Så ser jag på det.

Alla våra gröna företag måste tuffa till sig. Vi bidrar med positiv klimatnytta.

För övrigt, klimatkompensation tar inte bort det negativa, det främjar bara det goda samvetsområdet i hjärnan.

Anette Gustawson,

Mjölkbonde

LÄS MER: Klimatexperten Kuylenstierna: ”De gröna näringarna en del av lösningen”

Relaterade artiklar

Till toppen