Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 7 maj 2021

"Jag har aldrig trott på kvotering som enda lösningen"

Det känns som vi nu för tiden tar jämställdhet som en självklarhet. Något som ska finnas utan att vi behöver bry oss eller bidra. Historien visar att då händer inte mycket, och jag drar paralleller till ett av mina favorituttryck: ”Det som inte kommuniceras, finns inte”.

 Dorit Greve, VD för Växa Sverige och ledamot av Jämställdhetsakademin
Dorit Greve, VD för Växa Sverige och ledamot av Jämställdhetsakademin FOTO: Johanna Norin, LRF

Under många år har visionära kvinnor kämpat för rättigheter och lika villkor: rösträtt, tillgång till arbetsmarknaden och att bli respekterade för sitt kvinnliga synsätt. Ett antal kvinnor har gett allt för de rättigheter som känns helt givna för oss i dag.

Oftast likställs jämställdhet med att kvotera in kvinnor, men balansen är viktig. Det finns företag där könsfördelningen är den motsatta och det ger andra utmaningar. Varför har vi i vardagen inte större intresse för jämställdhet? När ämnet hamnar på förstasidorna inser vi att det är viktigt. Personligen har jag litat på att tiden skulle arbeta för jämställdhet, och visst finns det kvinnor överallt, på arbetsmarknaden, i företagsledningar, i toppen av börsbolag och myndigheter. Men det finns plats för många fler. Är den enkla förklaringen till att vi inte nått längre att vi är nöjda med det vi har? Om vi är nöjda – varifrån ska vi då få drivet och inspirationen till jämställdhet 3.0?

Om vi önskar en fortsatt utveckling måste var och en av oss intressera sig för vad vi själva kan göra för att matcha jämställdheten under 2020-talet och lägga mer energi på det. Det är klart att det krävs ett visst mod att stå upp – och alla kan inte heller vara den bästa förebilden – men alla kan göra något.

Jag själv har inte riktigt haft någon bra förebild. Men de tråkiga upplevelser och dåliga förebilder jag stött på har satt igång mitt driv och gett mig ambitionen och envisheten att vilja förändra. Vi har kommit långt, men tyvärr händer det jag själv upplevt fortfarande runt oss. Ska vi lyckas utveckla jämställdheten ytterligare finns den ofta i det lilla – språket och respekten emellan oss, lusten att lyfta fram varandra, delad föräldraledighet och möjlighet till flexibilitet i vardagen. Det viktigaste är dock att ta plats och våga stå upp för sådant som inte är acceptabelt, varken i privatlivet eller i arbetslivet och oavsett om man är man eller kvinna.

Jag har aldrig trott på regler och kvotering som enda lösningen på jämställdhet. Men vi kan göra bättre tillsammans, om vi alla sätter upp mål i samhället, i företaget och i vårt eget liv. I det lilla finns det stora – för både dig och mig.

Dorit Greve, VD för Växa Sverige och ledamot av Jämställdhetsakademin

LÄS MER: Inför hästen är vi alla likaLÄS MER: Klart att vi kvinnor är kapabla att leda

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen