Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 2 oktober 2020

Jordbruksverkets dikeskörning

Jordbruksverkets beslut om grannens diken är något som självaste Kafka hade haft svårt att överträffa. Sköt dina diken, men om du gör det får du böta, summerar Arne Lindström i sin krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Diken ska skötas, men inte för bra. Då kan det bli böter.
Diken ska skötas, men inte för bra. Då kan det bli böter. FOTO: Anna Nilsson

Min granne råkade ut för Länsstyrelsens arealkontroll, och trots trevlig personal blev resultatet något som självaste Kafka fått svårt att överträffa. Uppgifterna om storleken på den sökta arealen är Jordbruksverkets, men vid kontroll av dikesbredden visade det sig att arealen blev mindre.

Jordbruksverket har gjort fel, men grannen bestraffas med avdrag och kommer i statistiken att framstå som om fuskare. Enligt Länsstyrelsen beror detta på att EU sedan 2017 inte godkänner den tidigare synen på hur man ska se på diken. Tidigare fick ett dike vara upp till fyra meter brett, och åkerns areal mättes ändå från mitten av diket. Numera, vilket inte grannen visste, får inte diket överstiga två meter.

Med dikesbredden avses enligt Jordbruksverkets nya definition avståndet från brukning eller tomfåra på respektive sida om diket. Ett dike som i varje bondes ögon är en och en halv meter brett, blir alltså inklusive åkerrenarna i Jordbruksverkets värld, bortåt en meter bredare och orsak till ett arealavdrag. Tala om att vara ute i marginalen för att finna fel.

Jordbruksverkets syn kändes både ogin, verklighetsfrämmande och stridande mot allt sunt förnuft, så jag kontaktade mina vänner i Finland för att se om vi är med i samma EU. Beskedet från Finland var att ”allt var som vanligt” med dikena.

Om nu EU, enligt Länsstyrelsen, har skällt ut och bötfällt Sverige för sin gammalmodiga syn på diken, så börjar man ju undra?? Har inte EU skällt ut Finland, eller har Finland helt enkelt försvarat sina bönder och hur man ser på deras diken? Blott Sverige svenska diken har, för i Finland mäts diken som de borde mätas. Ett finskt dikes bredd mäts från släntens början på respektive sida, och dikesbredden får utan avdrag vara tre meter.

Svensk jordbrukspolitisk trångsynthet kräver således smala diken, men en annan definition på dikets bredd och en mer vidsynt myndighet gör alltså att ett finskt EU-dike får vara dubbelt så brett som ett svenskt – utan avdrag. Man undrar om det skiljer i vilja eller kompetens – eller kanske bådadera?

I vår by är vi stolta över våra diken. De är kulturbärare då de markerar gamla rågångar. De utgör en frizon för storspov och tofsvipa, och de betraktas som så viktiga att det är olagligt att lägga igen dem.

En sista påminnelse om Kafka levererar Länsstyrelsen själv då man i ett följebrev påminner om hur viktigt det är att hålla efter sina diken. Man kunde ju i ärlighetens namn ha lagt till kontentan av Jordbruksverkets beslut: ”Men, om du gör det så får du böta.”

Arne Lindström,

lantbrukare, Röbäck

LÄS MER: Livsmedelsberedskap, eller att hoppas på bonden Paavo?

LÄS MER: Audhumbla – den ödmjuka kon

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen