Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 16 december 2019

Julkampanj slår mot lantbruk – igen

Att man arbetar genom demokratiska och lagliga metoder borde vara ett krav för alla som får ett så kallat 90-konto. Det hävdar Emilia Astrenius Widerström och ifrågasätter om en djurrättsorganisation ska få ett sådant konto.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Emilia Astrenius Widerström, LRF Ungdomen, har tröttnat på de årliga kampanjerna mot animaliska produkter.
Emilia Astrenius Widerström, LRF Ungdomen, har tröttnat på de årliga kampanjerna mot animaliska produkter. FOTO: Daniel Strandroth/privat

Det börjar närma sig jul. Det märks på alla adventsstakar i fönstren, all julmat som fylls på i butikerna och jullåtarna som spelas med full styrka. Och det finns fler saker man kan förvänta sig än att tomten ska komma. Till exemplar löpsedlarna om att ”handeln förväntar sig försäljningsrekord”.

Många organisationer ber oss också att skänka en slant till välgörenhet. Det kan vara vaccin till ett barn, en skolavgift eller julfirande för hemlösa människor. Vi svenskar är ganska duktiga på att skänka pengar.

Många av dessa organisationer har så ett kallat 90-konto. Det betyder att de är med i Svensk insamlingskontroll, en ideell förening som gör årliga kontroller – utifrån en gedigen kravlista – av dem som är anslutna.

För att ens få ett 90-konto måste du vara en ideell förening, trossamfund eller stiftelse. Verksamheter som är partipolitiska eller inte följer svensk lag eller god sed får inte ett 90-konto.

Men visste ni att en djurrättsorganisation som brukar kampanja lagom till jul, har ett 90-konto? Julbordet slipper definitivt inte undan från att göras till ett kontroversiellt debattämne.

De årliga kampanjerna mot animaliska produkter klär, lagom till första advent,in Stockholms centralstation med tydliga budskap om vad just denna organisation tycker att man ska göra för att vara hållbar. Organisationens Facebook-inlägg berättar att svenska bönder ”slänger hankalvar”, fast det är en noga bevarad hemlighet. Andra inlägg visar olagliga intrång i stallar.

Syftet är att vi helt ska sluta använda animaliska produkter. Anledningen är att de anser djuren har rätt till sina egna liv, kan vi läsa på deras hemsida. Där du också kan köpa gosedjurspaket till jul till dina barn. Var går då gränsen för vad som är god sed, eller partipolitiskt för den delen? Vad är rätt att skänka pengar till?

Varför ens lägga energi på detta? De kan väl få hållas på sin kant? De kanske har rätt i delar av sin verksamhet, kanske du tänker? Oavsett så är det inte mer än rätt att villkoren för att påverka är desamma. Ska donationer kunna användas till att uppmuntra olaglig verksamhet? Svaret borde självklart vara nej.

Demokratiska och lagliga metoder borde alltid vara en garanti för donationer av olika slag. Ignorans är ofta anledningen till att vissa saker får gå obemärkt förbi, tills det är försent. Att ljuga för tomten borde vara mer kännbart.

Emilia Astrenius Widerström,

Ordförande LRF Ungdomen

LÄS MER: Tjulsta Gårds grisinlägg lever vidare: ”Det går ju att vinkla en bild jättesnett”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen