Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 8 mars 2019

Kabeldrift bra med utbyggd vattenkraft

Om el ska vara en bra ersättning till fossilt bränsle bör elen vara ren. Kanske ren som vatten, menar Per Emgardsson i veckans teknikkrönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson är teknikreporter på Land Lantbruk.
Per Emgardsson är teknikreporter på Land Lantbruk. FOTO: Ann Lindén

Elektrifiering av fordon är ett sätt att minska och flytta luftföroreningar och buller. Men då måste elverken vara rena som de nordiska, europeisk kraft är mycket smutsigare.

Än passar batteriel småmaskiner bäst, ett stordragarbatteri blir tyngre än traktorn och större än en halv friggebod. Struntar man i bestens markpackning äter energiförbrukningen för att flytta åbäket upp en god del av elens fördelar.

Dessutom återstår att se om fordonsbatterier kan produceras etiskt, ekologiskt och säkerhetspolitiskt schysst i Kina.

Återstår el via kabel. Det har solklara nackdelar ­och fördelar. I en framtid har vi kanske med ett Laga Skifte 2.0 och precisionsodling skapat kolchosstora fält smart brukade med kabelmatade maskiner. I Tyskland där landsbygden producerar mycket sol- och gasel skulle jordbruksmaskiner dagtid kunna avlasta elnäten.

I framtiden är jag övertygad om att vi av klimatskäl får många nya och uppgraderade små vattenkraftverk. Då kan kabel drift minska belastningen på de lokala elnäten. Tiden då vi återställer naturen till, ur snäva partssynvinklar, godtyckliga tidpunkter är miljömässigt förbi.

Är den inte det, väljer jag läget 20 000 år sen, då låg alla tvistiga vattenfall under 2 000 meter is.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen