Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 7 juni 2017

”Klädsamt om EU haft konkret klimatnytta att komma med”

Att Donald Trump drar sig ur Parisavtalet upprör råvaruexperten Björn Folkesson, som pekar på att USA använder mycket mer etanol än EU.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Ann Lindén

Vete. Åtskilliga bönder har nu torkskador på sina grödor och då inte minst vete på lättare jord. Det gäller både i Sverige och utomlands. Det skrivs en del om torka i Kina också, vilket minskar deras majsskörd. Därtill kommer kinesiska regeringen att minska subventionerna till inhemsk majsodling för att minska den dyra lagerhållningen av majs, som nu är ett problem.

Det har skrivits i veckor om den franska torkan och lite i Tyskland också, men ännu har det inte stressat köparna till avslut. Vetepriset rör sig visserligen, men i små, små kurvor och om inte allvarliga väderproblem över stora ytor sätter in snart finns bara ett hopp kvar och det skulle vara dåligt tröskväder. Just nu känns det som den mest realistiska faktorn som hindrar oss bönder att sälja vetet till nuvarande pris på ny skörd.

Raps. Här ser det än sämre ut. Med fallande soja kan inte rapsen stå emot. Raps är just nu bara 2,12 gentemot vete och det innebär att vi är tillbaka på ruta ett. Det krävs att rapsen ger halva veteskörden för att vara motiverad och det är något som inte alla fält orkar med.

Just nu lider nog rapsen värre av torkan än vad vetet gör som kan komma igen om det blir regn till den tid då kärnan ska matas i. Utöver aktuellt marknadsläge avser visst EU att minska stödet till rapsdiesel och då blir rapsens merit ”bara” att utgöra proteinfoder som ska slåss mot den överlägsna sojan.

Här nämner jag gärna att jag som så många ogillar att Donald Trump drar sig ur Parisavtalet, men det hade varit klädsamt om EU haft någon konkret klimatnytta att komma med också. USA är långt större på etanol än EU – för inte tala om Brasilien. EU har stor motvilja när det gäller åkermarkens energi samtidigt som överskotten av jordbruksvaror bara ökar tack vare bra odlingsväder år ut och år in.

Mjölk. På Eurexbörsen är det nu nya höga nivåer på mjölkpulver, medan smöret har planat ut på hög nivå. Det ser alltså fortsatt ljust ut för mjölkpriset – allt medan fodermarknaden fortsätter på låg nivå.

Här hemma pågår fortfarande förstaskörden av vall och den är definitivt skadad av både seg kyla och därefter torka. Skulle det ha kombinerats med stigande kraftfoderpriser och överskott på mjölk hade läget på mjölkgårdarna varit högst besvärligt. Istället tycks det som om det relativt goda läget i mjölk ger utrymme för byggande av bevattningsdammar. Det har redan byggts många och flera ligger inne med tillståndsansökningar. På vissa gårdar passar det säkert bra, men inte på alla.

Olja. Trump borrar och priset faller… Ingen fara för dyr tröskdiesel. Så länge själva klimatet forsätter att vara stabilt och ge goda skördar lär nog det politiska innehållet i klimatdiskussionerna vara rätt ointressant för oss i jordbruket.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen