Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 26 augusti 2018

Klimatförnekare förnekar framtiden

Att förneka klimatförändringarna är som att hålla för näsan och tro på campingkulissen framför soptippen i Kalle Anka på julafton. Det skriver Per Emgardsson i venckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson.
Per Emgardsson. FOTO: Ann Lindén

Istidssommaren 2017 betydde inte istid, lika lite som ökensommaren 2018 innebär öken. Klimat är väder i sekellånga genomsnitt och de påverkas av hur jorden hushållar med solenergin.

Formen på jordens bana kring solen, vart jordaxeln pekar och hur den lutar har betydelse. Sådant bidrog till att Golfströmmen för 14 500 år sedan på bara tjugo år ändrade kurs, började värma upp Nordeuropa och gjorde slut på istiden.

Värmen toppade för 8 000-5 000 år sedan med ett par grader högre årsmedeltemperaturen än nu. Jöklarna i fjällen smälte. På Kilsbergen väster om havsviken över Mellansverige växte ädellövskogar medan det näringsrika lerslammet vållade stora döda bottnar i dåtidens Östersjö, Littorinahavet. Sedan dess har Nordeuropa blivit kallare, bara sedan år 1000 e.kr ett par tiondels grader.

Därför stämmer det senaste seklets temperaturökning inte med någon trend. Utom med stigande koldioxidhalt i atmosfären vilken stämmer med ökad förbränning av lagrat kol.

Att vägra acceptera vetenskapliga klimatdata tills de lika trovärdigt motbevisats, är som att hålla för näsan och tro på campingkulissen framför soptippen i Kalle Anka på julafton.

Och som jord– och skogsbrukare förnekar man ju samtidigt en ny marknad för förnybara bioråvaror. Är det smart?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen