Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 7 november 2018

”Klokt att vara beredd på sänkt mjölkpris”

Det är en riklig produktion av mejerivaror runt om på norra halvklotet just nu, så det är klokt att vara beredd sänkta priser. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare.
Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare. FOTO: Ann Lindén

Olja. En sparad krona kan kanske vara lika mycket värd som en tjänad? Hur det än må vara med den saken så kommer vi bönder att kunna köpa diesel till fallande priser framöver. Oljemarknaden har för stora tillgångar i lager och det kan inte efterfrågan matcha. Sanktioner mot Iran gör att deras olja blir svårsåld men den finns där likväl. Spekulativt kapital släpper också sina oljekontrakt vilket gör saken ännu sämre för de som vill ha uppgång. Allt beroende på hur vår krona går mot US-dollarn så kan vi ganska säkert påräkna billigare diesel om någon vecka, eller säg 14 dagar. Allt beroende på hur lång eftersläpningstid dieselleverantörerna har.

Mellanårsvalet i USA. Trump blir försvagad då representanthuset nu tas över av demokrater. Senaten är fortfarande i presidentens händer och någon riktigt stor förändring i marknaden är mindre sannolik. Råvarorna har inte påverkats märkbart men kanske kommer dollarn att falla om kostnadsdrivande beslut tas. Det är bättre att vara uppmärksam på om det amerikanska jordbruksdepartementet kommer med oväntade uppskattningar av tillgång och efterfrågan på våra grödor. I så fall svänger priset snabbt.

Mjölk. Fonterra fortsätter att falla alltmedan stor tillgång bjuds ut. I går var det cirka 42 000 ton mejerivaror som var till salu och det är i varje fall 10 000 ton för mycket! Nu har vi lite tur i bedrövelsen då just Arlas produkt var det en av de få varor som steg. SMP gick faktiskt upp med 1,2 procent. Vad som kommer hända framöver är ytterst svårt att sia om men visst finns det en riklig produktion runt om på norra halvklotet så ett visst tryckt mot sänkta priser är nog klokt att vara beredd på.

Raps. Ukraina växer som leverantör vad gäller oljeväxter och protein. I år lär särskilt god skörd av solrosor bli verklighet vilket tillsammans med lågt palmoljepris gör att raspen har svårt att lyfta. Då hjälper det inte att skördeutsikterna för EUs nästa rapsskörd ser dåliga ut. Visserligen hade väl rapspriset varit ännu lägre om nu en riktigt stor och fin etablering hade lugnat köparna ännu mer. Ett rally som ger ett rapspris på säg 380 euro per ton är nog fortfarande ett mål att sikta på.

El. Tron på stigande elpriser har nu kommit av sig då det är mildväder på metrologernas kartor vilket gör att kolefterfrågan är måttlig. Det har på affärshemsidor signalerats om elprischock och hur man planerar för denna. När vi nu tittar på verkligheten så har det som så ofta visat det gamla vanliga: Nämligen att journalister så gärna gör en höna av en fjäder! Ni som har rörligt elavtal kan nog fortsätta med det ett bra tag till.

Här hemma byggs det nu för bevattning och de som inte redan är igång tänker säkert i de banorna, för sommarens torka har etsat sig fast i våra sinnen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen