Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 3 november 2017

Kommer skeptikerna få rätt?

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson, teknikreporter och redaktör.
Per Emgardsson, teknikreporter och redaktör. FOTO: Ann Lindén

Från åttonde våningen i Stockholm syns en del svensk verklighet. Sedan snart halvdussinet år drömmer här investerare om de lysande affärerna i det blå en helautomatiserad sifferexercis med jordbruksdata kan skapa. I vart fall för de företag som tjänar primärproduktionen.

Primärproducenterna lever sedan tjugo år med ökad digitalisering. De ser krassare på saken. Största fördelen är förenklad dokumentation och byråkrati tycker jordbrukare i Frankrike, Polen, Storbritannien och Tyskland som svarat på tyska lantbrukssällskapet DLGs enkät. Många drömmer, som för ett kvartssekel sedan, om att kunna gödsla effektivare med ihopkopplade mark- och skördekartor.

Digitaliseringens största nackdel är de stora bristerna i rätten till företagets data, säger jordbrukarna. De är osäkra på både lagstiftningen om och användarvillkoren för digitala produkter. De anser att regelverket måste kräva lantbrukarens tillstånd varje gång jordbruksföretagets drifts- och affärsdata används av utomstående.

Särklassigt krassast är de franska jordbrukarna. De sätter i fråga om deras digitaliseringsinvesteringar alls ger pengarna tillbaka. Den direkta nyttan av digitala projekt inte är nog tydlig för deras företag.

Vi får se om investerarna eller fransmännen har rätt.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen