Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 27 april 2019

Kons utsläpp är bara en myt

I varenda klimatmedveten kommun gör man i dag allt för att ersätta kött, men med dessa rön är det helt fel, skriver Arne Lindström i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Arne Lindström.
Arne Lindström.

På ett rent filosofiskt plan har jag svårt att tänka mig att Vår Herre skulle ha haft otur då han skapade kon, och nu verkar äntligen forskningen börja förstå att utsläppen av metan från idisslare har sitt eget kretslopp. I en rapport från Nya Zeeland hävdas att utsläpp genom koldioxid måste minska till noll, medan utsläppet av biologiskt metan inte behöver reduceras – utan sluta öka.

Man menar att jämförelsen mellan metan och koldioxid är som att jämföra äpplen och päron, och att det förelegat en tankevurpa bakom tidigare beräkningar. Det felaktiga sättet att beräkna klimatutsläppen har därför lett till ett orättvist skuldbeläggande av bönder, och en tandlös miljöpolitik då man jagat ”utsläpp” som inte betyder något.

Med denna insikt måste man därför revidera synen på köttets och kons klimatpåverkan. Kons bidrag är alltså noll, och det som ska fokuseras på är det fossila kolet. Lokala livsmedel framstår som än mer klimatsmarta, om det är transporterna som är det egentliga problemet. I varenda klimatmedveten kommun gör man i dag allt för att ersätta kött, men med dessa rön är det helt fel.

Klimatkompensation är modeordet för dagen, och ofta gör man det genom att sluta äta kött för att fortsätta med att till exempel resa. Med vetskap om kons nollutsläpp, så framstår en sådan klimatkompensation som rena dårskapen. Att plantera träd i Afrika eller annorstädes är alltid en god gärning, men kalla det inte för en klimatkompensation för att någon ätit svenskt kött.

För någon vecka sedan hörde en bondekollega av sig då hans dotter fått veta av en fullständigt okunnig lärare, att ”bara vi slutar äta kött så räddas planeten”. Tänk om läraren i stället hade förstått hur kon fungerar. Kon äter gräs, som vi människor inte kan leva på. Av gräset producerar hon mjölk, gödsel och slutligen kött. I processen med att bryta ner gräset, bildas alltså metanet.

Det bryts så småningom ned till bland annat koldioxid, som i sin tur behövs i fotosyntesen tillsammans med sol, kons gödsel och vatten för att producera nytt gräs. Kan det vara så svårt att förstå? Som jag ser det kan vi sluta fundera på att konstruera en evighetsmaskin, en perpetum mobile, för kon finns redan!

Så har kon fungerat i människans tjänst i över 10 000 år utan klimatavtryck. Avtrycken är för den skull inte obetydliga, men de stannar vid att kon med bönders hjälp bidragit till att människor överlevt och att vi fått en vacker och varierad landsbygd.

Arne Lindström

lantbrukare, Röbäck

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen