Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 11 december 2019

Köpglädje på raps ger årets säljläge

Nu är det ett utmärkt tillfälle att sälja börsraps, som ekonomiskt skydd för rapsgrödan som står på åkrarna, skriver Land Lantbruks krönikör Björn Folkesson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Råvaruexperten och lantbrukaren Björn Folkesson skriver krönikor på landlantbruk.se.
Råvaruexperten och lantbrukaren Björn Folkesson skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: Karl Nilsson/Mostphotos

Raps. Nu har vi årets säljläge! I synnerhet lagrad raps skall tas på fullaste allvar. Matifbörsen slår på nytt rekord, eller vad sägs om 394 euro per ton för spotkontraktet?

Redan tidigt stod det klart att EU:s rapsskörd skulle bli låg. Sedan kom den tidiga vintern i Kanada, vilket både skadade otröskad raps och tryggheten hos köparna.

Köpglädjen löstes ut ytterligare av att ett förädlingsföretag i Argentina dras med allvarligt hög skuldsättning, kombinerat med tron på bättre handelsförbindelser mellan Kina och USA. Alla förstår att ett avtal kommer att gynna Kinesisk efterfrågan på soja och även om avtalet ännu inte är klart så vill placerarna ta position i rättan tid.

För oss bönder är det nu ett utmärkt tillfälle att sälja börsraps som ett ekonomiskt skydd för rapsgrödan som står på åkrarna. Skulle pappersrapsen gå back så stiger värdet på den fysiska varan och tvärtom. Raps är nu helt överlägsen vete på marknaden. Jag tror att det är så lyckligt att många bönder har fina bestånd på sina åkrar, men det är inte så överallt för raps har många fiender. Det kan vara allt från kålmal till torka eller olika svampsjukdomar. Vinsten skall ju vara kopplad till risken och den lagen syns särskilt väl i rapsodlingen!

Mjölk. På Fonterra befäster skummjölkspulvret sin urstarka ställning hos köparna. Fastän Fonterra sjönk som helhet så steg skummjölkspulver från en redan hög nivå vilket gör att priset nu ligger stadigt över 3 000 dollar per ton. På EU-marknaden lyckades däremot inte Tyskland med att hålla uppe en stigande trend, utan priset fortsätter näst intill oförändrat vilket det ju också gör hos Arla.

Den signal vi fick från Fonterra gör det ganska troligt att det inte kommer något prisfall efter Jul och Nyår. Det lär tas emot tacksamt ute på gårdarna för utgifter brukar alltid räcka till och då är det bra att slippa lägre avräkningspriser.

Valuta. Ny psykologisk gräns underskriden! Det är euron som tillfälligt var under 10,50 kr. Det kan vara en signal om att botten ännu ej är nådd på den här resan. Om euron skall kunna stiga är den hjälpt av om Riksbanken inte höjer räntan den här gången heller. Eurofallet är minst lika mycket ett verkligt eurofall som en kronförstärkning.

De relativt höga nivårena som ändå är på Matifbörsen är till viss del förklarat av: Att billiga eurogrödor faktiskt säljer och att EU:s försäljning ligger långt bättre än förväntningarna så här långt.

Julklappstider. Köp dyra julklappar som är välgjorda på en bra fabrik, och som just därför håller länge! Billigt skräp har vi nog av i alla fall. Tänd tredje ljuset så hörs vi.

LÄS MER: Så kan mejerimarknaden se ut 2050

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen