Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 28 mars 2018

Kornet ökar i intresse

Hur länge kan spannmålskurvan fortsätta att peka uppåt? Det undrar råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson.
Björn Folkesson.

Korn. De tyska partipriserna på foderkorn är något högre än fodervete och nästan i nivå med brödvete. Det här är priser på fysiskt korn och har inget med futurehandel att göra. För oss som odlar har det här ett visst intresse då kornet i viss mån kommer till heders efter att varit odlarens sämsta alternativ under en följd av år. Det är god efterfrågan från Saudi Arabien och Kina samtidigt som odlingsintresset varit lågt länge.

De flesta bönder sår maltkorn och det är till stor del nedklassad maltvara som får bli foderkorn. För närmaste tiden följer vi den franska höstkornodlingen där cirka 25 procent är tunt och dåligt. För er som tar besluten om odlingarna så vill jag å det bestämdaste att ni överväger vårkorn, så att ni inte helt slentrianmässigt sår vårvete. Korn har liten utsädeskostnad och liten kvävekostnad också. Det finns också all anledning för djurbönder med behov av krossad spannmål att beakta det stigande kornpriset till vårbruket och inte lita på att köpt spannmål alltid är billigast.

Mjölk. Det förekommer nu en del danska texter om hur dåligt Arla går i Tyskland och att Arla har en bra bit upp, om man vill betala lika bra som Friesland Campina. För närmaste månaden håller Arla oförändrat pris och det kanske kom som en viss lättnad för många mjölkbönder. Senaste Fonterraauktionen visade att skummjölkspulver kan bli för dyrt. Det var ju en riktigt stor uppgång på förrförra auktionen och den återställdes till viss del på den senaste. Det mesta tyder på att vi kommer att ha smärre upp och nedgångar, men inte alltför dramatiska kast. Just nu tror jag många mjölkbönder funderar mer på när fälten blir farbara denna blöta och sena vår. Det är riktigt fulla svämbrunnar ute på gårdarna och snart måste det ut.

IGCrapporten. Senaste rapporten från International Grain Council har många siffror att fördjupa sig i och en som jag fäste mig vid var konsumtionskurvan av de stora spannmålsslagen. På fyra år har vår förbrukning stigit från 1 986 millioner ton till 2 134 millioner ton. Kommer vi någonsin att se ett hack i den kurvan? Hur länge kan vi trycka på produktionsökningsknappen?

Just nu är fokus på den fantastiska majsefterfrågan som slår förväntad produktion ganska lätt. Så vad händer om det inte blir kanonväder för en gångs skull? Jo det blir förstås ett ordentligt tapp i lagernivåerna och det här kan komma att sammanfalla med något utspel från Kina eller USA om tullar, så nog har vi ett intressant skördeår framför oss!

Björn Folkesson

red@landlantbruk.se

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen