Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 28 april 2019

Låt inte byråkratin skrota titeln agronom

Agronomtiteln är ifrågasatt, SLU vill strömlinjeforma studierna och låta agronomtiteln stryka på foten för titlar som på svenska blir ungkarl, skriver teknikagronomen Per Emgardsson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson, teknikreporter.
Per Emgardsson, teknikreporter. FOTO: Ann Lindén

En gång var resereportage högsta tidskriftsmode. Så när jag jobbade på Lantmannen hängde vi på med agrara varianter. Tjeckientemat var givet: Öl, från maltkorn och humlekotte till belåtet läppjande. Allt klaffade, tills maltkornsgodset med ett par timmars varsel backar ur.

Vad göra? Mitt humör blev inte bättre av att en Fendt 828 fyllde landsvägen. I söltempot flög tankarna, ska Fendten långt? Wer Fendt fährt führt, (Fendtförare leder).

Beslutar låta Fendt leda mig. Vi stannar vid en villa. Vild språkförbistring utbryter tills mitt visitkort byter ägare. Agronom! Fendtföraren är teknikagronom – och odlar maltkorn. Gårdsbesöket var räddat.

Efter 35 år som agronom tycker jag man kan kompromissa mellan SLU-byråkratins och de yrkesarbetandes bekvämlighet. EU-anpassa gärna utbildningen, men behåll ämneskombinationerna och titeln.

Agronom, агроном, agronomist förstås av människor och byråkrater världen över. Titeln öppnar dörrar på departement och på bondgårdar. Det digitala, men språkligt svårhanterliga Estland har till och med driftledningstjänsten eAgronom.

Bara i Norge leder agronom fel. Där är titeln Sivilagronom. Vad norska militäragronomer sysslar med är höljt i sekretess. Ett stalltips är att de vårdar skott.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen