Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 8 december 2018

Lena Johansson: ”Lyft blicken och se helheten”

Att föreslå ett förbud mot kött är ett tecken på att man har för snävt fokus på världens rika. Nästan en och en halv miljard människor tvingas vara vegetarianer för att de inte har råd att köpa kött. Kring det resonerar Lena Johansson i sin krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Lena Johansson, politisk chefredaktör för Land Lantbruk.
Lena Johansson, politisk chefredaktör för Land Lantbruk. FOTO: Ann Lindén

”Att förbud mot köttätande skulle minska växthusgaserna med 50 procent är fruktansvärt vilseledande.”

Det är inte jag som påstår det, utan den danske forskaren och statsvetaren Björn Lomborg. En inte helt okontroversiell debattör, som blev internationellt känd med boken Världens verkliga tillstånd. I den hävdar han att de flesta miljöproblem inte alls har förvärrats, utan att miljörörelsen överdriver dem för nå sina egna syften.

”Inte helhetsbilden i debatten”

Björn Lomborg har varit vegetarian i hela sitt vuxna liv, och har absolut inget emot att folk minskar sitt köttätande. Men han anser inte att rätt fakta och helhetsbilden används i debatten. I en artikel på den ansedda debattplattformen Project Syndicate, skjuter han därför hål på de argument som många köttmotståndare flitigt använder.

Det har blivit allmänt vedertaget att köttproduktion och köttätande är ett av de allvarligaste hoten mot klimatet. Och kritiken förs fram i ett alltmer konfrontativt tonläge, inte bara av militanta aktivister. Härom veckan gick till exempel FN:s tidigare klimatexpert Christiana Figueres ut i debatten och föreslog att köttätare ska tvingas sitta utanför restaurangen, precis som rökare.

Lomborg: Orealistiskt att alla blir veganer

Björn Lomborg är dock inte alls övertygad om att vi räddar världen genom att sluta äta kött. För att minska växthusgaserna till hälften räcker det inte med att alla blir vegetarianer, hävdar han. Vi skulle alla behöva bli veganer, och sluta äta och använda alla animaliska produkter – som mjölk, ägg, honung, kött, fisk och skaldjur, päls, läder, ull, gelatin och mycket mer. Och det är helt orealistiskt, anser han.

Enligt Lomborg är sanningen i stället att sänkningen av klimatgaser vid slopat köttätande bara är två procent av människans totala utsläpp. En minskning som han inte tycker att man ska förakta, men som ingalunda räddar planeten.

Vill satsa på utsläppsrätter

Nä, trots att Björn Lomborg inte själv äter kött föreslår han att man i stället ska satsa 6 dollar (en dryg femtilapp) om året i utsläppsrätter och fortsätta äta det man tycker om.

Att föreslå ett förbud mot kött är enligt honom också ett tecken på att man har ett alltför snävt fokus på världens rika. Nästan en och en halv miljard människor tvingas vara vegetarianer för att de inte har råd att köpa kött.

I måndags startade FNs klimatmöte i polska Katowice med målet att minska klimatgasutsläppen och hålla nere den globala uppvärmningen. Kan man hoppas att debattörerna där lyfter blicken från kossan och ser till helheten?

LÄS MER: Hela Björn Lomborgs krönika hittar du HÄRLÄS MER: Lena Johansson: ”Oroande tystnad efter #metoo”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen