Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 30 september 2019

Björn Folkesson: Liten ljuspunkt för vetet

Nu lyfter det för spannmålen! Men hur högt återstår att se och för ett riktigt rally krävs det väderstörningar och dit kan det vara långt, skriver råvaruexperten Björn Folkesson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, spannmålsodlare och råvaruexpert.
Björn Folkesson, spannmålsodlare och råvaruexpert. FOTO: Ann Lindén

IGC. Internationella spannmålsrådets senaste rapport blev en ganska lugn läsning utom i ett avseende – sojan. Nytt all time high i global konsumtion och det förutan normal kinesisk efterfrågan. Kina har ju som bekant svinpest och är nu en mycket mindre uppfödare av grisar än förut. Det här betyder att potentiell uppgång i konsumtion måste bevakas noga.

När Kina blir av med svinpesten så kommer produktionen säkert igång igen och då går det åt massor av soja. För oss betyder det att vår raps kommer att få lite stöttning av priset som i någon mån ersätter prisfallet som kommit till oss med det nya lugnet på råoljemarknaden.

Vete. Grattis alla vetebönder som nu har osålt vete liggande! Vi fick se ett nytt högsta på nuvarande uppgångsvåg. Det gamla motståndet som gick vid 172 euro per ton bröts alltså igenom i förra veckan. Det var Egyptens intresse för vårt franska vete som gav optimismen övertaget, även om Egypten köpte det stora partiet av Ryssland.

Frankrikes export ligger nu skapligt högre än i fjol vid samma tid vilket bevisar att vi är konkurrenskraftiga även med priset och inte bara kvaliteten. När det gäller vete så är det också viss oro för allt otröskat vårvete och att det nysådda höstvetet inte heller har den fukt som det egentligen behöver.

Därtill kommer att dollar och euro faller gentemot rubel och även Ukrainas valuta. Det drar köpintresset till Rouen som ju är det stad som vårt vete lastas ut ifrån. Det skall sägas att knappt har Egypten handlat vete förrän Saudiarabien söker efter korn och det kommer att bli en uppgörelse där även Argentina ingår. Spannmålsodlarna i Sverige kan konstatera att den absoluta botten i spannmålspriset har passerats och nu går det upp. Hur högt återstår att se och för ett riktigt rally kommer det krävas väderstörningar och dit kan det vara långt.

Mjölk. Friesland Campina visar nu att man inte lyckas hålla mjölkpriset uppe om vi jämför 2019 med 2018 och 2017. Förmodligen är det produktionsoptimism på mjölkgårdarna runtom i EU som motverkar prisuppgång och det är oberoende av Brexit. Min personliga uppfattning är att Arla har ganska små möjligheter att avvika från EUs prisnivåer och därmed är fortsatt prisstabilitet något att räkna med.

Observera dock att det blir stressande för mjölkbönder att bli utan den prisuppgång som i vanliga fall hade varit igång just nu. På mjölkgården är ljuspunkten det lägre foderpriset och inte ett hopp om stigande mjölkpris den närmaste tiden.

Ha det gott och vässa klorna, om inte ni gör det så gör andra det istället.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen