Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 9 oktober 2019

Lovisa Madås: ”Svampens tid är nu”

2019 är svampens år enligt flertalet trendrapporter. En produktionsökning är möjlig – intresset finns, men kunskapen och lönsamheten måste öka, skriver Agfos Lovisa Madås.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Lovisa Madås är en av hjärnorna bakom plattformen Agfo.
Lovisa Madås är en av hjärnorna bakom plattformen Agfo.

Redan i början av året utropades 2019 till svampens år av ett flertal trendrapporter. Ett ökat intresse – och en växande marknad. Enligt en ny rapport från Transparency Market Research väntas den globala svampmarknaden växa med 8 procent årligen fram till 2024, och då nå 69 miljarder dollar.

Kraftigt ökande siffror för en relativt ny bransch, sett till hur länge svamparna har funnits med oss. De utvecklades redan under prekambrisk tid (tiden fram till för 542 miljoner år sedan), men det var först under 1900-talet som svampätandet tog fart i Sverige.

I dag finns ett tjugotal svenska svampproducenter, och de producerar 15 procent av den totala konsumtionen av färska champinjoner. En produktionsökning är möjlig – intresset finns, men kunskapen och lönsamheten måste öka, enligt rådgivaren Anders Tullander, verksam i Svenska Svampodlarföreningen.

Fler och fler entreprenörer kliver in med nya idéer och användningsområden. Amerikanska Prime Roots jobbar på att få fram bacon gjort på svampens mycel (svamptrådarna). Nystartade bolaget Atlast Food Co använder sig av mycel för att skapa alternativ till hela köttbitar, något som ses som en helig graal inom växtbaserade köttsubstitut.

Även på den svenska marknaden rör det på sig. Startupbolaget Mycorena odlar ett svampbaserat protein och har plockat hem en rad utmärkelser under året. Och tidigare i år vann Östgötasvamp, som odlar svamp berikad med D-vitamin, Icas Entreprenörspris.

I forskarledet pågår också ett flertal spännande projekt. Som Ways2Taste där forskare vid högskolan i Borås utvecklar metoder för att odla svampar på restprodukter som annars skulle ha blivit avfall. Målet är att bland annat framställa en helt ny proteinkälla. Vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg undersöker forskare hur olja från svampar kan ersätta den hårt kritiserade palmoljan.

Så varför ett ökat fokus på svamp? Att det i konsumentledet pågår ett proteinskifte är centralt. Dessutom har svamparter hälsomässiga fördelar och många outforskade användningsområden. Jag undrar vad Elias Fries, den moderna mykologins fader, hade tyckt om dagens utveckling. Lovande minst sagt.

Lovisa Madås,

Grundare av medieplattformen Agfo.se

LÄS MER: Lovisa Madås: ”Medvind för bolag med fötterna i myllan”LÄS MER: ”Höghöjdsodling med flera frågetecken”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen