Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 29 maj 2019

”LRF visar kraft när det verkligen gäller”

Tillsammans hjälptes vi åt att lösa situationer som vi knappt hade kunnat föreställa oss. Vi skapade opinion och fick konsumenterna att förstå att man kan stötta lantbruket genom att välja svenskt. Det skriver Patrik Jönsson i angående förra årets torka.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Patrik Jönsson, stämmofullmäktige och styrelseledamot i LRF Jönköping.
Patrik Jönsson, stämmofullmäktige och styrelseledamot i LRF Jönköping.

Eftersom jag är uppvuxen i skogs- och lantbruksmiljö har LRF alltid funnits med som en naturlig del av mitt liv. Som ung började jag sakta men säkert förstå att ett jobb inom de gröna näringarna inte bara kräver ett bra resultat på gårdsnivå. Det krävs också att det skapas förutsättningar för företagande genom politisk påverkan, opinionsbildning och förståelse för det arbete vi gör. Därför är det med stolthet jag åker som förtroendevald och fullmäktige till LRF:s riksförbundsstämma.

Att samlas till stämma med minnena från förra året, då stora delar av Sverige höll på att torka bort eller brinna upp, gör att man tittar framåt med stor ödmjukhet och respekt för vad som väntar.

Men vi har också med oss den kraft som LRF visat när det verkligen gäller. Tillsammans hjälptes vi åt att skapa förutsättningar och lösa situationer som vi knappt hade kunnat föreställa oss. Vi skapade opinion och fick konsumenterna att förstå att man kan stötta lantbruket genom att välja svenskt. Det stöd vi fick tillbaka gav oss kraft att kämpa vidare.

Genom att bläddra bland motionerna och se variationen av ämnen får man en förståelse för hur brett LRF är. Vi har många verksamhetsinriktningar och olika geografiska förutsättningar i en och samma organisation. Det gäller för alla att visa förståelse även för det som kanske inte berör just mig.

Bakom varje motion finns en motionär som vill få hjälp med att lösa ett problem. Det tycker jag var ett kännetecken för årets stämma, att i diskussion bemöta varandras åsikter med respekt för att i slutänden komma fram till ett demokratiskt beslut och ett uppdrag till förbundsstyrelsen att jobba vidare med.

Viltmotionerna var till antalet dominerande – detta stora problem som hämmar utvecklingen av mångas verksamhet runtom i landet. Med tidigare års motioner i minnet, var det av stor vikt att komma fram till något konkret i frågan om viltskador. Stämmans uttalande var viktigt och sätter nu press på regering och riksdag.

Strategin för klimat och hållbarhet är också viktig för framtiden. Att visa att de gröna näringarna har lösningarna och att det inte sker med hjälp av en inbromsning utan av aktivt brukande av jord och skog.

Jag lämnade verkligen årets stämma helt övertygad om att LRF är kraften i landet.

Patrik Jönsson,

Stämmofullmäktige och styrelseledamot i LRF Jönköping

LÄS MER: Skräll på LRF-stämman: Ordet jordbruksstöd ska skrotas

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen