Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 18 mars 2020

”LRFs lokalavdelningar kan fylla Globen - det säger något om dess kraft”

LRFs lokalavdelningsårsmöten har alltid varit en mötesplats där man har kunnat prata om både lokala och stora frågor som är viktiga för LRF-medlemmarna, inte minst framtiden, skriver krönikören Thomas Magnusson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Lokalavdelningsårsmötena har alltid varit en mötesplats där man diskuterar frågor som är viktiga för LRF-medlemmarna, inte minst framtiden, skriver Thomas Magnusson i sin krönika.
Lokalavdelningsårsmötena har alltid varit en mötesplats där man diskuterar frågor som är viktiga för LRF-medlemmarna, inte minst framtiden, skriver Thomas Magnusson i sin krönika. FOTO: Ann Lindén/Istock

Jag har under årens lopp besökt många lokalavdelningsårsmöten. Och därmed är jag nästan expert på smörgåstårta. Tro det eller ej, det finns otaliga variationer på dem. LRFs lokalavdelningsårsmöten är inte de stora folkmassornas mötesplats.

Men det har alltid varit en mötesplats där man har kunnat prata om lokala frågor som är viktiga för LRF-medlemmarna i bygden och de stora frågorna som berör våra medlemmar, inte minst framtiden.

Sociala medier i alla ära, men det finns inget som slår det personliga mötet mellan människor oavsett vad det är för fråga eller ämne.

Det har funnits avdelningar där det ibland har varit svårt att få till en styrelse men där man ändå har en vilja och ambition och LRF-avdelningen är viktigt för bygden.

Utan att på något sätt förminska alla dessa män som jobbar i alla LRFs lokalavdelningar, så vågar jag nog påstå att det är högre aktivitet inom de avdelningar där kvinnor är ordförande. Högre ambitionsnivå rent allmänt.

En viktig del i en lokalavdelnings verksamhet är att berätta för bygdens folk, som inte verkar inom den gröna sektorn, hur man bedriver jord- och skogsbruk. Att den gröna sektorn är viktig för bygden ur många aspekter och det har jag sett flera goda exempel på ute i lokalavdelningarna.

Att skriva motioner tycker jag är en viktig del i att vara aktiv medlem. Det behövs för att framföra och driva frågor som för LRF framåt i en värld som ständigt förändras. Det är definitivt en fråga som lokalavdelningsårsmötet har att hantera.

Självklart har det också naturligtvis under årens lopp på årsmötena framförts kritik på hur LRF jobbar och hanterar olika frågor. I de allra flesta fall när man har diskuterat och haft en dialog så skiljs man ändå som vänner.

Så min slutsats är, var rädd om lokalavdelningen. Är det problem med att hitta styrelseledamöter välj då att tillfälligt dra ner på ambitionsnivån, det kommer alltid några som är villiga att ta vid, allting går i vågor.

Man har sagt att lokalavdelningsårsmötena runt om i landet skulle fylla hela Globen. Det säger en hel del om dess kraft.

Thomas Magnusson,

Lantbrukare och före detta styrelseledamot i LRF

LÄS MER: ”Det räcker inte med trikinprov – ställ krav på Jägarförbundet”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen