Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 29 juni 2019

”Max maximala misstag”

Tala om Maximalt misstag. Max ska ersätta köttet med vegetabilier, men att ersätta kött med soja är inte klimatsmart, anser krönikören.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Krönikören Arne Lindström riktar kritik mot hamburgerkedjan Max prioriteringar.
Krönikören Arne Lindström riktar kritik mot hamburgerkedjan Max prioriteringar. FOTO: Jörgen Hildebrandt

Hamburgerkedjan Max ska enligt sin hållbarhetschef ersätta köttet med vegetabilier. Max får ju självklart servera vad de vill, men jag reagerar på att de genom den åtgärden påstår sig ”bidra till minskade klimatförändringar”. Hållbarhetschefen kunde ju börja med att reflektera över hur det kom sig att kon efter miljontals år på jorden helt plötsligt skulle vara förödande för vårt klimat.

Det började med att kon fick sin klimatdom 2006. Hon anklagades, fälldes och dömdes på en gång. Enligt FNs livsmedelsorgan FAO var kon skyldig till 18 procent av klimatutsläppen, och utsläppen befanns då vara större än hela transportsektorns. Kon blev lovligt byte, så Worldwatch Institute ökade skuldbördan ett par år senare och kom fram till att djuruppfödningen stod för 51 procent av världens klimatutsläpp.

Kon själv var lyckligt ovetande om siffrorna, men det var en ytterst plågsam tid för bönderna. Helt plötsligt gick vi från känslan av att föda en befolkning till att bli beskyllda för att ta död på hela planeten.

Beräkningarna var emellertid felaktigt gjorda. Man hade belastat kon och köttet med utsläppen från både skogsskövlingar, gödselframställning och annan mänsklig aktivitet, medan man utelämnat stora delar av transportsektorns utsläpp. Kring 2010 medgav FAO felet, men skadan var redan skedd.

I debattartiklar och beslutsunderlag fortsatte utsläppssiffror på mellan 18 – 50 procent att florera, och alla kunde hänvisa till lika välrenommerade som felaktiga källor. Att FAO vid det laget kommit fram till att siffran för djuren nog borde vara runt 5 procent ville ingen veta av, för 5 procent var inte skrämmande nog.

Max har aldrig tagit till sig dessa rön, och än mindre har man förstått vad som nu håller på att klarna för allt fler – att även kons utsläpp av metan befinner sig i ett kretslopp, och att kons klimatutsläpp därför är noll!

När nu Max ska ersätta köttet med bland annat sojaprodukter kommer man därför inte att bidra till minskade klimatförändringar, utan snarare det motsatta på grund av ökade transporter. De väljer att ersätta en klimatsmart svensk djuruppfödning som också bidrar till vår biologiska mångfald, och de ersätter den med själva symbolen för monokultur – soja.

Tala om Maximalt fel! Ingen klimatvinst, men ett misstag riktat mot den biologiska mångfalden. Max har ju tidigare planterat träd som klimatkompensation för köttet, men nu borde man i stället mångfaldskompensera för sojan genom att sponsra betesdjur.

Arne Lindström,

Lantbrukare, Röbäck

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen