Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 4 januari 2021

Med 2021 framför oss

Land Lantbruks spannmålsexpert Björn Folkesson hälsar in det nya året och konstaterar ett stor prisfall på mjölk samtidigt som priset på ungtjur stadigt går upp.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Land Lantbruks spannmålsexpert Björn Folkesson hälsar in det nya året.
Land Lantbruks spannmålsexpert Björn Folkesson hälsar in det nya året.

Mjölk. Nu är det oroligt! Även om Brexit är i hamn så har det inte lugnat den tyska spotmarknaden. Det största prisfallet som jag har sett på länge är nu ett faktum. Omräknat i svenska kronor så handlar det om ca 50 öre ned för ett kilo mjölk med omedelbar leverans. Arla har ju redan aviserat sin prissänkning med måttliga ca 12 öre per kilo.

Kombinationen av nya nedstängningar och att julhandeln nu är över har kanske varit den utlösande faktorn för köparna som nu erbjuder ett så mycket lägre mjölkpris. Det nya är inte att mjölkpriset faller efter jul utan att det är så stora pengar som nu inte längre rullar in på mjölkgårdarna.

Det här prisfallet kommer då samtidigt med att Fonterra har det högsta mjölkpulverpriset på nästan ett år. Frågan är nu om Arla kan klara situationen med bara en prissänkning? Det här blir nervöst, allra helst som sojapriset går i taket vilket fördyrar fodret.

Nötkött. Här är det den omvända världen. Det tyska priset på ungtjur är nu lite högre än det goda året som vi hade fjol. Den svenska marknaden kan inte annat än känna glädje över den utvecklingen då Tyskland är ett viktigt exportland för nötkött.

Väder. På hela norra halvklotet är det nu gynnsamt eller mycket gynnsamt för våra höstsådda grödor. Möjligen lider en del ryska bestånd av höstvete fortfarande av den ovanliga hösttorkan som drabbade landet.

Marknadsaktörerna måste alltså fokusera på andra bekymmer än just stressade bestånd av höstspannmål. Det här gör att det kan vara upplagt för ett stort prisfall på de inspekulerade pengarna som nu har höjt spannmålspriserna rejält på senare tid.

En fortsatt bra vinter som följs av goda vårregn borde ha en dämpande effekt på de som placerar för ännu mera uppgång. Ni vet alla att hur starkt väderomslag styr marknaden, så var beredda och ta beslut om det börjar osa katt!

Guld. Det är återigen ett stort intresse i att köpa guld. Den här gången handlar det om att dollarfallet. Kina är en jättestor ägare av dollar och Kina har nu förlorat väldiga belopp på dollarnedgången.

Till viss del främjar det här även övriga råvaror då frigjord likviditet som uppkommer vid dollarförsäljning söker sig till andra råvaror och gissningsvis så köps det en del vetekontrakt också.

God fortsättning!

LÄS MER: Folkesson: ”Ideologi står mot lagen om tillgång och efterfrågan”LÄS MER: Folkesson: ”Vi har ett högt vetepris men potential för en stor ny skörd”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen