Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 28 september 2021

Medlemmarnas motioner är avgörande

Alla tycker inte alltid lika, det behöver vi inte göra, men när vi agerar gemensamt så kan vi göra skillnad. Det skriver Palle Borgström i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Palle Borgström
Palle Borgström FOTO: Marie Henningsson

Vi står inför en osäker politisk höst med en ny statsministeromröstning och en budgetprocess som vi inte vet hur den slutar. Vi är många som noga följer utvecklingen.

Trots en rörig riksdag, har LRF stora möjligheter att påverka politiken. Det är något att påminna sig om inför den stundande motionshanteringen i oktober.

När jag träffar ministrar, generalsekreterare eller andra makthavare är det en styrka att veta att jag har en folkrörelse i ryggen. Det är ofta som jag för fram åsikter som börjat som en tanke i en lokalavdelning, som har formulerats till en motion och sedan vandrat hela vägen genom region- och riksförbundsstämma. LRFs näringspolitiska arbete är en laginsats som möjliggörs genom vår demokratiska struktur. Alla tycker inte alltid lika, det behöver vi inte göra, men när vi agerar gemensamt så kan vi göra skillnad.

I år ska 49 motioner behandlas. Det är färre än vad vi brukar ha. Det behöver inte vara något negativt med färre motioner till riksförbundsstämman, men vi kan ana att pandemin har gjort att motionsskrivandet och diskussionerna har blivit lidande. Det måste vi vända på under kommande verksamhetsår. Aktiva medlemmar är grunden i vår rörelse. Det är glädjande att få rapporter om att aktiviteterna i lokalavdelningar och kommungrupper så smått ökar.

LRFs näringspolitiska arbete behövs. Ansvarigt statsråd Ibrahim Baylan sa nyligen vid en pressträff att LRF har en särställning i framtagandet av den strategiska planen om Cap. Vi kommer att använda den särställningen för att trycka på för att regeringen ska tillföra mer pengar till det nya landsbygdsprogrammet.

En annan aktuell fråga är skogsbruket. Debatten är aggressiv och ofta felaktig. Aktivister går på vissa håll över gränsen i sina protester. Äganderätten i skogen är viktig för att skapa skogens råvaror som vi behöver för att bli fossilfria. I regeringsförklaringen står att regeringen ska stärka äganderätten i skogen. LRFs uppgift är att se till så att regeringen håller sitt ord.

Även i år innebär motionshanteringen att vi samlar fullmäktige på sju olika platser i landet som kopplas ihop digitalt. Alla medlemmar har möjlighet att följa stämman på LRFs hemsida. Det hoppas jag att ni gör. Jag ser fram emot spänstiga debatter och många kloka beslut.

Palle Borgström, förbundsordförande, LRF

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen