Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 13 mars 2020

Medlemsdemokratin står stark trots coronavirus

Vi vill inte att en av våra stämmor ska vara upphovet till att en spridning av covid-19 sker hos lantbrukarkåren eller andra delar av samhället. Det skriver Palle Borgström, LRFs förbundsordförande, i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Palle Borgström på LRFs riksstämma 2019. I vår blir det en digital upplaga i stället.
Palle Borgström på LRFs riksstämma 2019. I vår blir det en digital upplaga i stället. FOTO: Marion Palm

Så här i stämmotider är det lätt att imponeras och inspireras av det engagemang som finns runtom i landet. Motionerna är en symbol för det förtroende våra medlemmar har för organisationens demokratiska process och tron på att man genom dem kan påverka en fråga i samhället med LRF som verktyg.

Demokratin inom LRF är grundstommen i folkrörelsen och den årliga riksförbundsstämman är kronan på verket och en höjdpunkt för engagerade förtroendevalda.

Just nu befinner vi oss i en unik situation när covid-19 sprider sig i världen och i Sverige. Spridningen har en enorm påverkan på samhällets strukturer, ekonomin och det dagliga livet. I en globaliserad värld påverkas alla av det som sker just nu. Spelplanen ändras hela tiden och det försvårar möjligheten att analysera eventuella framtida scenarier, mycket kommer ha hunnit hända mellan skrivande stund (12 mars) och denna texts publicering.

LRF lyssnade in både myndigheternas rekommendationer och tog hänsyn till medlemmarnas oro när vi fattade beslutet att ställa in riksförbundsstämman. Det var ett tungt beslut, då stämmorna är en av årets absoluta höjdpunkter och stommen i vår medlemsdemokrati.

För LRF är det viktigaste just nu att ta ansvar och göra det vi kan för att minska smittspridningen. Vi vill inte att en av våra stämmor ska vara upphovet till att en spridning av covid-19 sker hos lantbrukarkåren eller andra delar av samhället.

Någon form av stämma kommer att hållas i maj, på distans. Men då kommer enbart det nödvändiga att avhandlas. Motioner och val föreslås hanteras på en extrastämma som kommer att hållas i höst, när situationen förhoppningsvis har stabiliserats.

Torkan och bränderna visade att vi i de gröna näringarna är en avgörande del i beredskapen. När skogarna brann sommaren 2018 spred bönderna mer vatten med sina gödseltunnor än vad helikoptrarna gjorde. Vi är handlingskraftiga och vi har resurser. Vi är grundstommen i samhället och avgörande för att det ska stå mat på bordet. Vi behöver vara noggranna och göra det vi kan för att undvika smitta.

Covid-19 påverkar lantbruket direkt om bonden blir sjuk. Men globaliseringen innebär också att vi riskerar att stå utan vissa importerade insatsmedel vilket påverkar både djurproduktion och växtodling. Om vi eller våra medarbetare blir sjuka, hur hanterar vi det på gårdsnivå?

Jag uppmanar er alla att noga fundera över er beredskap, ta hjälp av varandra och LRF för att komma framåt. Situationen just nu är ny för oss och vi följer löpande utvecklingen för att vara så förberedda vi kan.

Palle Borgström,

LRFs förbundsordförande

LÄS MER: Historiskt beslut efter coronaviruset: LRFs riksförbundsstämma hålls endast digitaltLÄS MER: ”Coronavirus visar vikten av självförsörjning”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen