Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 11 oktober 2021

Min första lektion i jämställdhet

Kvinnor vill tas på allvar som vilka företagare som helst, ärva föräldragården, väljas in i styrelser, äga mark och beviljas större lån, skriver Stina Bergström, ansvarig för LRFs jämställdhetsakademi.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Stina Bergström, ansvarig för LRFs jämställdhetsakademi
Stina Bergström, ansvarig för LRFs jämställdhetsakademi

Det var 1990-tal. Jag pluggade och jobbade extra på 7-Eleven. En kollega läste filmvetenskap. Det var ett för mig okänt område och till råga på allt var kollegans specialintresse hur kvinnor porträtterats i film genom tiderna. ”Ja, för kvinnor har ju vissa typer av roller i filmer” sa han.

Jag förstod ingenting. Kvinnor i filmer var väl som kvinnor mest är? Han förklarade att det handlade om olika könsroller som förstärks om kvinnor alltid får spela exempelvis offer. När jag ser tillbaka inser jag att det kanske var min första lektion i jämställdhet.

Idag hör jag kvinnor inom lantbruket uttrycka ilska och irritation över de förlegade roller som de fortfarande tilldelas titt som tätt på gårdsplanen eller i utbildningssituationer. De avskyr att bli kallade lilla gumman eller skuffas in i roller som hör till en svunnen tid. De vill tas på allvar som vilka företagare som helst, ärva föräldragården, väljas in i styrelser, äga mark och beviljas större lån.

Den dåliga nyheten är att gamla normer står i vägen. Den goda nyheten är att människor gillar förbättringar, forskningen pekar på att jämställdhet lönar sig och fler engagerar sig i jämställdhetsarbete. Skogsnäringen har jämställdhetsarbetet högt på agendan, hästnäringen har numera två ledamöter i Jämställdhetsakademin, det gröna näringslivet med SLU i spetsen har i en gemensam avsiktsförklaring ställt krav på jämställdhetsarbetet. Dessutom har LRF Ungdomen startat ett jämställdhetsråd.

Förra årets rapport från LRFs jämställdhetsakademi undersökte unga lantbruksföretagares syn på jämställdhet. I den delar unga företagare generöst med sig av sina tankar – läs den på lrf.se/jamstalldhetsakademin. Bland annat visade rapporten att unga kvinnor uppfattar sina möjligheter till finansiering som mycket sämre än unga män, men att ansvarsfördelningen i hemmet går åt rätt håll. Rapporten var Jämställdhetsakademins tionde, under de tolv år som den funnits.

En av Jämställdhetsakademins uppgifter är att synliggöra fakta och skillnader och öppna för diskussion om hur branschen kan bli bättre på att ge kvinnor och män samma möjligheter. Palle Borgström, LRFs ordförande, är också ordförande i Jämställdhetsakademin.

När jag gick en jämställdhetskurs lärde jag mig det märkliga men användbara uttrycket ”Inte bara kön men alltid kön”. Det handlar om att alltid ta med parametern kvinna/man i mätningar för att kunna upptäcka, och där det behövs, åtgärda ojämställdhet. Hur gör ni när ni följer upp era verksamheter? Jämställdhetsakademi kommer fortsätta mäta men ju fler som gör det desto bättre.

Stina Bergström, ansvarig för LRFs jämställdhetsakademi

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen