Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 25 november 2018

Mittens rike tar kontrollen

Förvånande många företag ser sin framtid i att sälja tillbaka bearbetad information om djurproduktionen till djurproducenten, noterar Per Emgardsson på en utställning i Hannover.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson.
Per Emgardsson. FOTO: Ann Lindén

När man lämnar Europas största utställning för inomgårdsteknik, EuroTier2018 i Hannover, Tyskland, har man helt klart en bild av morgondagens lantbruksteknik på näthinnan. Bilden varierar med person, men en sak är säker, allt fler vill hantera den information din djurproduktion skapar.

Mycket fokus har legat på stora teknikleverantörers ambitioner att komplettera jordbrukets fysiska affärer med tjänster, byggda på informationen maskiner levererar till teknikföretagets datamoln.

På EuroTier fanns nästa steg. Företag som med eller utan samarbete med teknikleverantörerna plockar information ur driftdatorer, samt bearbetar och säljer den. Dels säljs den som driftstöd till den lantbruksansvarige, dels som statistik till andra hugade spekulanter.

Ambitionen hos en av Kinas största grisköttsproducenter är att ta kontroll över hela produktionskedjan kring grisen, från avelsstationen och foderfabriken ända till butikskassan. Från födsel till styckning är grisens ansikte dess ID, efter slakt handlar det om mer konventionella köttstämplar.

I den jämförelsen krymper västvärldens teknikjättar i Tumba och Desmoines en aning. Europeiska lantbrukare har ifrågasatt amerikansk datalagring, kanske finns det skäl att tänka igenom kinesisk datalagring två gånger.

Relaterade artiklar

Till toppen