Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 11 juni 2021

Några ord till min bonde

Författaren Anna Maria Lenngren skrev ”Några ord till min dotter”, med tillägget ”om jag hade någon”. Därför skriver jag några ord till min bonde, innan bönder blir för oss vad en dotter var för skalden – ett önsketänkande.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Arne Lindström, Röbäck
Arne Lindström, Röbäck FOTO: IStock

Tack för att just du finns. Man pratar om jordbrukets och bönders framtid, men egentligen är det min framtid det gäller. Varje morgon breder jag självklart en smörgås med ost och skinka, och dricker ett glas mjölk till morgontidningen. Lika självklart förutsätter jag att min bonde sedan någon timme är i full fart i ladugården.

Då jag hör andra klaga över oregelbundna arbetstider, då slog det mig att min bonde kanske inte ens har tid att klaga? Skulle jag få höra dig klaga, då är det troligen för att tiden inte räcker till.

Jag vill också tacka för min vackra utsikt. Att hoppas på ett trevligt boende och vacker utsikt utan dig och dina djur, det vore som jag ser det – utsiktslöst. Varje gång jag ser ett hus säljas med argumentet ”en lantlig idyll”, då tänker jag på dig och hur mycket du har bidragit till värdet.

Besöksnäringen sägs vara den nya viktiga näringen, och turister lockas att besöka vårt vackra land. Hoppas att de förstår, att utan dig och dina kollegor vore det inte så mycket att se på, för naturens skönhet är inte jämt så naturlig. Hela byn har dig att tacka för att skidspår, isbana och julgran kommer på plats. Att även rådjuren får din hjälp, det betraktar vi också märkligt nog som självklart.

Mest av allt beundrar jag ditt tålamod, och hur du står ut med alla dessa ”experter”. De trampar troligen asfalt, men likväl tror de sig veta hur du borde bedriva ditt jordbruk. Själva förlitar de sig ändå ogenerat på att du ska föda dem. Jag ser ju också alla dessa servicebilar och hantverkare som från gång till annan svänger in på din gård. Jag vet inte om du funderat på hur många du föder?

Du berättade en gång om alla de som kontrollerar dig, och att någon av kontrollanterna sa sig ha ridit som ung. Lätt cyniskt sa du att denne nu i stället hade blivit paragrafryttare. I klimatdebatten är debattklimatet så att det mest pratas om hur man ska ersätta mjölk, grädde och kött med substitut som syntetiskt kött och insekter. Varför ser man inte det absurda? Man vill ersätta det bönder gör, men min bonde är oersättlig och borde i stället ha ännu större ersättning för allt som han eller hon gör.

Jag glömde nästan vad vi alla borde säga till vår bonde, de tre ord som tyvärr alltför sällan sägs: ”Tack för maten!”

Arne Lindström, Röbäck

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen