Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 11 december 2018

”Nära årshögsta för mjölkpriset”

”Det skulle inte förvåna om vi får se kurs på över 1 800 euro per ton framöver”, säger råvaruexperten Björn Folkesson om mjölkpriset.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, råvaruexpert.
Björn Folkesson, råvaruexpert. FOTO: Ann Lindén

Mjölk. Såväl den tyska som den franska mjölkinvägningen har minskat, när även euron varit låg en längre tid så har priset på skummjölkspulver varit i stigande ett bra tag. När nu dessutom Fonterra steg senast så är det inte förvånande att kontraktspriset på Eurex är nära nog årshögsta. Det skulle inte förvåna om vi får se kurs på över 1 800 euro per ton framöver.

Tack vare den låga euron så har det varit relativt lätt att sälja pulver från EUs interventionslager. Det här plus den nya optimismen på Fonterra är förstås gynnsamt för vidare prisutveckling på mjölk även i Sverige.

Vi undrar bara hur Arlas eftersläpningsmönster kommer att se ut? De flesta bedömare tycks överens om att det kommer någon eller några sänkningar till innan priskurvan vänder uppåt. Men som ovan sagts, med stärkt pulvermarknad kan eventuell nedgång bli både mindre och kortare.

Gödning. N 27 fortsätter att stiga i Tyskland men under ett tydligt utplanande förlopp och man kan undra om N 27 får svårt att attrahera köpare när urean nu har fallit så markant. Det är inga små belopp det handlar om när prisfallet gått från 325 dollar per ton till 271 dollar per ton. För oss som inte köpt det fulla behovet för vårens gödsling inger det här ett litet hopp om att när toppen nu är nådd kanske det rent av kommer ett visst prisfall också.

Skulle nuvarande vetepris stå sig så är i alla fall skillnaden mellan gödning och vete ganska gynnsam för odlaren. När det gäller gödning så måste vi också väga in logistikfrågor som till exempel utrymme, vilket hör ihop med om spannmål är levererad eller inte.

Det kan också vara svårt att ta hem rätt mängd då överblivna säckar också måste gå åt annars hamnar kostnader lätt på fel ställe. Det som händer nu är så pass intressant att det är värt att följa inför kommande affär!

Raps. Den goda tillgången på palmolja håller vår raps i järngrepp och den billiga WTI-oljan gör inte situationen bättre. Skulle vi än en gång nå priser runt 380 euro per ton rapsfrö så är det nog klokast att sälja. Själv har jag raps i lager och det känns inte bekvämt just nu. Det större hoppet finns nog i snabbt stegrad oljeprisuppgång, av något skäl som nog ingen ser just nu men eftersom vi lever med smärre handelskrig så kan utvecklingen gå snabbt när det väl vänder.

Vete. Så här just före kommande USDA-rapport så ligger fokus främst på möjligheter för ökad export då Ryssland nu har sålt ut 64 procent av förväntad mängd. Det kommer att leda till ett sänkt exporttempo från Svarta havet och då riktas blickarna mot Frankrike och USA. Det kan hålla vetet uppe när nu nästan ingenting händer på vetefälten, i alla fall om vintern blir snäll. Bäst att fortsätta dricka glögg och äta pepparkaka!

Relaterade artiklar

Till toppen