Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 7 juni 2019

Nu hoppas vi att Arla höjer - annars tappar vi till Tyskland och Holland

Friesland Campina höjer sitt avräkningspris medan mjölkpriset sjönk på den senaste Fonterraauktionen. Land Lantbruks krönikör Björn Folkesson hoppas att Arla följer i Friesland Campinas spår, annars tappar Sverige i konkurrenskraft gentemot mejerierna i Tyskland och Holland, skriver han.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert.
Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert. FOTO: Ann Lindén

Valuta: Kronan har på kort tid stärkts med cirka 25 öre. En ny stabilitet har infunnit sig om en kronkurs på 10,60 för en euro eller något däröver. Det finns bedömare som menar att håller 10,60 kr fram till Riksbankens nästa möte och om Riksbanken dessutom signalerar höjd ränta kan vi se ett eurofall till nedåt ca 10,40 kr. Det är bedömningar som måste tas hänsyn till på gårdsnivå. Utöver den är Italien ett orosmoln med svag budgetdisciplin vilket kan sänka euron oberoende av vad som händer här hemma.

Mjölk: Nu börjar det röra på sig. Friesland Campina höjer sitt avräkningspris med 50 eurocent och det är ett högre pris än treårsgenomsnittet. På Fonterraauktionen som hölls den 4 juni så sjönk priset 3,4 procent allt medan tillgången var några ton upp. Nu får vi se om Arla ska följa Fonterra ned eller Friesland Campina upp.

Friesland har ingen kommentar till uppgången, men att höja mjölkpriset i juli till och med december är inte ovanligt. Vi kanske ser fortsättningen på en trend som startade i höstas, då Arla höjde när Fonterra sänkte mjölkpriset. Nu hoppas vi på en prisuppgång inför juli i Sverige annars tappar vi konkurrenskraft mot mejerierna i Tyskland och Holland.

Man kan annars undra om bristen på gris i Kina kommer att gynna efterfrågan på smör och ost? Intresset för animaliskt protein lär inte minska i en jättenation med tillväxt.

Väder: Här hemma är det väl skapligt lugnt även om de östra kustlandskapen och västra Skåne har underskott på nederbörd. Söderut är det ganska torrt i Polen och Tyskland, i alla fall fläckvis, medan resten har god fukt. I stället slår nu torkan till i södra Ryssland med sänkt skördeprognos i släptåg.

Det stora samtalsämnet är ju annars regnen i Mellanvästern men marknadseffekten av sen sådd och omsådd har nu klingat av. Det talas om att det stolta majslandet USA kan komma att importera majs från Brasilien eftersom den inhemska majsen blir för dyr för djuruppfödarna.

Vete: Vår vackra veteprisuppgång har nu vänt till sin motsats. Priset steg med majsen av bara farten allt medan skördeprognoserna var förhoppningsfulla och det håller inte i längden. Själv har jag tolkat läget som en säljchans. 38 ton vete och 1 500 bushels majs har nu fått ny ägare men jag är långt ifrån säker på att det var rätt.

Det kan ännu hända mycket men att bli av lite vete i skörd är alltid praktiskt. Skulle vetet fortsätta upp så tar vi igen det på den osålda delen.

Här hemma är snart första skörden av vall över och jag tror att den blev hyfsad om än med undantag. Det nya består annars i att flera bevattningar är i bruk och i år gör de nytta! Kvar på schemat är nu axgångsbehandlingar av vete – och det är säkert sätt att få pengarna tillbaka!

Björn Folkesson

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen