Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 21 november 2018

Björn Folkesson: ”Nytt ras för smöret”

På Fonterra blev det ett nytt ras senast, medan de svaga rörelserna när det gäller vetepriset gör att det nästan är omöjligt att göra några större spekulationsvinster, skriver råvaruexperten Björn Folkesson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson.
Björn Folkesson. FOTO: Ann Lindén

Mjölk. Nytt ras på Fonterra. Värst gick det kanske för smöret som föll med nära nog 10 procent. Anhydrous Milk Fat föll med ungefär lika mycket medan cheddarosten var det glada undantaget.

Arla fick finna sig i fallande pris på skummjölkspulvret och nu är pulverpriset nere på samma nivå som i juli. Tillgången var fortfarande gott och väl över 40 000 ton så på något sätt är det fortfarande riklig mängd av mejerivaror tillgängliga. Futurepriset på Eurex vad gäller smör fortsätter också att falla om än inte fullt så mycket.

Vad händer nu? Kommer Arla att tvingas till följsamhet med Fonterras utveckling eller har Arla ett eller flera ess i rockärmen? Vi får väl se men senaste auktionen som var i går är i alla fall inget styrketecken och man kan tänka sig att mjölkpriset på Nya Zeeland har svårt att lyfta.

En form av minst önskvärda scenario för 2019 är förstås att mjölktillgång forsätter flöda in på hög nivå och det under en period sammanfaller med stabilt höga eller rent av stigande foderpriser om oro för torka skulle gå i repris.

Olja. Här är situationen ganska lik den som råder på mejerimarknaden. Det finns obestridligen ett överutbud av raffinerad olja och köparna kan nu tillgodose sina behov till 20 dollar lägre kostnad per fat än tidigare.

I den kontexten har ju alternativa drivmedel att välja på prissänkning eller förlorade marknadsandelar. Man kan undra om de amerikanska räntehöjningarna nu också har fått ett visst genomslag genom att minska riskaptiten i kreativa investeringar.

För oss bönder är det bara att tacka och ta emot. Som alltid tror en del kommentatorer att oljan kommer att falla ned till under 60 dollar per fat. Läget är under alla omständigheter så gynnsamt för oss som skall fylla våra tankar att det är klokt att följa utvecklingen noga.

Vete. Om vetepriset faller till, säg 197 euro per ton, så tycker köparna att det är billigt med tanke på vilka skördeförluster torkan skapade i somras. Men – om vetet stiger till 205 euro så tycker köparna att vetet är dyrt med tanke på att lagret i alla fall är skapligt och att höstsådden har avklarats med skapliga bestånd nära nog överallt.

I den situationen är det nästan stört omöjligt att göra några större spekulationsvinster eftersom rörelsen är svag i det överblickbara perspektivet. Vi behöver väderomruskning för att placerarna skall gå in med liv och lust, men tills dess så verkar det som ett lugnt advents- och julfirande är ett lika bra drag som något annat samt en nog så god placering.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen