Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 18 februari 2018

”Oroande tystnad efter #metoo”

”För att locka till sig de bästa och de som är mest framåt måste jord- och skogsbruket vara attraktivt. Då har man inte råd att varken i ord eller handling se ner på halva befolkningen”. Det skriver Lena Johansson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Lena Johansson, chefredaktör för Land Lantbruk och Land Skogsbruk.
Lena Johansson, chefredaktör för Land Lantbruk och Land Skogsbruk. FOTO: Ann Lindén

En tsunamivåg av vittnesmål om kränkningar och sextrakasserier sköljde över oss i samband med #metoo-rörelsen i höstas. Det började i Hollywood, men spred sig snabbt över världen, inte minst till Sverige. Olika yrkesgrupper överträffade varandra i att hitta på underfundiga hashtaggar.

De gröna näringarnas upprop #skiljagnarnafrånvetet visade att synen på kvinnor inte är bättre där än bland filmstjärnor och operasångare. Om nu någon trott något det.

Häromdagen lämnade initiativtagarna Annika Bergman och Matilda von Rosen över drygt 1 000 vittnesmål från arbetsplatser, organisationer och skolor inom de gröna näringarna till LRFs ledning. Det är intressant, men skrämmande läsning. På vissa områden tycks vi leva kvar i medeltiden.

Vissa övertramp kan kanske med lite god vilja skyllas på obetänksamhet och klumpighet. Som att utvikningsbilderna blir kvar på verkstans väggar även efter att en kvinnlig mekaniker anställts. Eller att mannen som håller middagstal tackar värdinnan med anspelningar på hur snygg och sexig hon är.PREMIUMLÄSNING: #metoo visar toppen av ett isberg

Andra är så grova att man knappt kan tro att det är sant. Så förminskande och uppenbart avsedda att förnedra att det inte finns någon som helst ursäkt.

I en tid när kvinnor på många positioner, även inom de gröna näringarna, så tydligt visar att de är minst sagt jämbördiga med männen. Eller kanske är just det förklaringen – den som känner sig mindervärdig behöver någon att sätta sig på.

Ska de gröna näringarna vara en framtidsnäring måste något göras snabbt. Annars flyr ungdomarna. För att locka till sig de bästa och de som är mest framåt måste jord- och skogsbruket vara attraktivt. Då har man inte råd att varken i ord eller handling se ner på halva befolkningen.

Särskilt sorgligt är det förstås att problemet verkar vara stort även i skolorna – både under och utanför lektionstid. Det är ju härifrån man skulle kunna hoppas på en bättre framtid. Men då kan man inte komma undan med att det är tradition att sjunga sexistiska snapsvisor på studentfesterna eller att det bara är på skoj när lärare ger snuskiga förslag till tjejerna i klassen.

I höstas sa många att nu fanns ingen återvändo. Det var slut på särbehandlingen av kvinnor. Men har det inte varit oroande tyst den senaste tiden?

LRF har inrättat en visselblåsarfunktion dit trakasserier på både anställda och förtroendevalda kan anmälas anonymt. Men det yttersta målet måste naturligtvis vara att den blir överflödig.LÄS MER: 937 kvinnor i upprop under #skiljagnarnafrånvetet#Metoo sprids till det gröna näringslivetAnders Källström: ”Att säga ja till all kompetens”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen