Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 10 september 2017

Orten har fått en riktig hjälte

Handlaren gör ringar på vattnet för Moholm, skriver Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen, i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Johan Sedenius

Vi har fått en hjälte till Moholm. Inte många skulle väl se en närbutikshandlare som räddaren i nöden, men sedan det för många år sedan brann i den gamla affären har alla i det annars sömniga Moholm väntat med spänning. Antagligen var känslan densamma när banken och posten försvann i början på 1990-talet och aldrig kom tillbaka.

Jag trivs med att bo på en liten ort. När jag ska beskriva Moholm för någon som inte har en susning om vad det är för typ av ort, brukar jag säga: ”Det är ett tätbebyggt område.” Vi har lyxen att ha egen barnomsorg och skola, där allt fler barn skolas in och en stor andel småbarnsföräldrar flyttar till orten.

Handlaren har precis öppnat och det kom som en överraskning. Jag bor ungefär 500 meter från affären och såg helt plötsligt en skylt utanför butiken när jag var på väg hem från jobbet. Han hade inte vågat annonsera ut det för att det antagligen skulle bli folkstorm, fick jag förklarat för mig när jag spontanköpte grädde. Vi skrattade båda vid tanken på hur det skulle ha sett ut.

Han handlar med lokala råvaror så gott det går, med ett tämligen brett sortiment för den lilla butiken och frågar alltid när man står vid kassan om man saknar någon vara. Svenskt är prioriterat. Men det finns även ett lågprissortiment för de kunder som önskar det. Nu väntar vi på att affären ska bli postombud också.

Jag tror inte handlaren förstår vad han gjort för orten. För det som händer nu är att Moholm livas upp. Affären har blivit en knytpunkt. Många äldre Moholmsbor slipper krångla med att åka bil till närmsta tätort. Småbarnsfamiljer kan panikköpa mjölk eller nässpray för förkylda barn. Ja, han underlättar för de flesta.

I min familj är det bara jag som jobbar med lantbruk. Jag har reflekterat många gånger hur det hade varit att bo där inte förskola, affär eller andra sociala tjänster finns. För att landsbygden ska kunna utvecklas behöver den erbjuda service för hela familjen. Företagaren måste kunna lägga krut på sitt företag och inte åka flera mil för att lämna barn på förskola eller hälsa på mor- och farföräldrar på äldreboenden. Beslutfattare måste prioritera servicen på landsbygden. Gör det inte krångligt att bo här. Det sociala värdet påverkar i hög grad också företagandet.

Vår handlare är i alla fall en samhällshjälte. Hans butik gör ringar på vattnet för vår lilla ort.

Emilia Astrenius Widerström

ordförande LRF Ungdomen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen