Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 15 juni 2020

Palle Borgström: Byta personal en av många risker

Oavsett företag och drift är det en oerhörd risk att byta ut hela personalstyrkan över en natt och anställa oerfarna medarbetare. Men en del av våra medlemmar har också lyckats attrahera svenskar till näringen, skriver LRFs ordförande Palle Borgström.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Palle Borgström, förbundsordförande för LRF.
Palle Borgström, förbundsordförande för LRF. FOTO: Urban Brådhe

Våren har varit tuff för oss alla. Inte minst för dem som brukar anställa personal från andra länder. Vi är nog flera som blivit ifrågasatta när det gäller varför man ska köpa svenskt när ”Sveriges bönder inte anställer svensk personal.”

Jag förstår att frågan kommer upp och det finns många sätt att besvara den. Vår bransch är hårt pressad, vi konkurrerar med importerade råvaror som är producerade med lägre krav på miljö, djuromsorg och arbetsvillkor. Våra förutsättningar gör svensk produktion dyrare än andra länders.

Marginalerna i lantbruket är ofta små och vädret är en stor osäkerhetsfaktor, varje insats som kan göras för att trygga den intensiva odlingsperioden och skörden är viktig, en stor förlust i skördetid kan leda till att lantbrukaren får avveckla företaget.

De jobb vi kan erbjuda ligger ofta långt ifrån städerna, vilket minskar utbudet av arbetskraft och kräver att man kör bil eller flyttar. Det är säsongsjobb och det kan bli katastrofala konsekvenser för lantbrukaren om personal lämnar mitt i högsäsong för att man exempelvis fått ett heltidsjobb. Att hinna rekrytera och skola in, mitt i högsäsong innebär stora kostnader och sannolikt produktionsbortfall.

Det handlar alltså om risk. Som företagare känner många av våra medlemmar en trygghet i att få hit den arbetskraft som brukar komma varje år. Som känner till gården, rutinerna och arbetsuppgifterna och som har en arbetsglädje och engagemang. Personal som kommer hit för att jobba dedikerat ett par månader och som vet vad jobbet innebär, både fysiskt och psykiskt.

För att få arbetstillstånd från Migrationsverket måste arbetsgivaren intyga att avtalsenliga löner betalas och kunderna kräver en certifiering av goda arbetsvillkor, detta har städat upp de problem som fanns i branschen tidigare. Men de jobb vi erbjuder är inga högavlönade tjänster, det må vara avtalsenliga löner, men jobben har tidigare inte intresserat svenskar i någon högre grad.

Oavsett företag och drift så är det en oerhörd risk att byta ut hela personalstyrkan över en natt och anställa oerfarna medarbetare. Med det sagt så är det självklart en del av våra medlemmar som lyckas attrahera svenska ungdomar och vuxna till näringen. I år har dessutom fler företag än vanligt, hittat personal här i Sverige, vi hoppas så klart att de vill komma tillbaka även nästa år.

Så om någon undrar varför man ska köpa svenskt, ta chansen att förklara och berätta att det finns många anledningar att köpa mat från Sveriges bönder.

Palle Borgström,

Förbundsordförande LRF

LÄS MER: Palle Borgström: ”Vildsvinsförvaltningen har misslyckats”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen