Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 23 november 2019

Palle Borgström: Vi måste visa att frivilliga åtgärder fungerar

Vi lantbrukare måste visa att vi är progressiva, att vi vill bli bättre och att vi gör något för att bli det, skriver Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Vi lantbrukare måste visa att vi är progressiva, att vi vill bli bättre och att vi gör något för att bli det, skriver Palle Borgström i en krönika.
Vi lantbrukare måste visa att vi är progressiva, att vi vill bli bättre och att vi gör något för att bli det, skriver Palle Borgström i en krönika. FOTO: Marie Henningsson

Att vara lantbrukare innebär att man måste förhålla sig till en bred palett av lagar och regler. Bredare än vad den genomsnittliga småföretagaren behöver göra, då våra verksamheter spänner över en bredd som få andras gör.

Sveriges lantbrukare är unikt duktiga på det mesta i ett internationellt sammanhang, det upprepas av både politiker, statliga tjänstemän och forskare. Duktiga på att vara resurseffektiva, att använda precis lagom mycket insatsmedel och att hålla friska och högavkastande djur.

Men vi kan bli bättre. En del företagare har mer förbättringspotential än andra, men alla kan vi fortsätta utvecklas.

De flesta känner sig mest motiverade att förbättra sina företag på frivillig väg och anpassa åtgärderna efter de unika förutsättningarna. Hellre morot än piska. Men ropar man efter morötter och lovar att agera, så måste det också ske.

Om vi inte på allvar visar att frivilliga åtgärder inom exempelvis Greppa Näringen är det rätta sättet att jobba med miljöförbättrande åtgärder, finns det en överhängande risk att vi inte längre kan motivera frivilliga åtgärder, utan istället får förhålla oss till fler lagar och regler.

Att göra miljöförbättrande åtgärder, som i dagsläget i flera fall är helt eller delvis statligt finansierande, är mycket viktigt. Annars blir det väldigt svårt för LRF att fortsätta arbeta för att frivilliga lösningar ska fortsätta vara en del av nästa landsbygdsprogram, våra argument blir ihåliga om vi inte använt de resurser som tilldelats oss.

Det allra bästa vore förstås om lantbrukare stod i kö för att komma till rådgivningen från Greppa Näringen eller vara med på möten om säkert växtskydd och investera i våtmarker. Det finns ett stort intresse och engagemang redan i dag, men det borde och behöver vara större.

Vi lantbrukare måste visa att vi är progressiva, att vi vill bli bättre och att vi gör något för att bli det. Det måste också synas i statistiken som ligger till grund för politiska beslut. Åtgärder som görs på gårdsnivå men som inte registreras inom något av programmen för frivilliga åtgärder, har enligt statistiken aldrig hänt. Det finns sannolikt ett positivt mörkertal när det gäller miljöåtgärder, något vi kommer undersöka närmare, men vi behöver också resultat svart på vitt för att försvara frivilliga åtgärder över mer regler.

Jag vill uppmana er alla att ta chansen att förbättra era företag, det gynnar inte bara dig själv, utan oss alla. Det finns pengar kvar i potten i exempelvis landsbygdsprogrammet, se till att använda dem!

Palle Borgström,

Förbundsordförande LRF

LÄS MER: ”Jag blev inte särskilt sugen på att köpa en maskin”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen