Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 7 oktober 2018

Per Emgardsson: ”I människors sinnen finns järnridån kvar”

I människors sinnen finns järnridån kvar. När taggtråden revs 1989 privatiserades kollektivjordbruken. Om det skriver teknikreporter Per Emgardsson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson, teknikreporter i Land Lantbruk.
Per Emgardsson, teknikreporter i Land Lantbruk. FOTO: Ann Lindén

Det sägs att gamla gränsen mellan öst och väst i Europa, Järnridån, inte längre syns. På marken är taggtråden, trampminorna och de självskjutande gevären som skulle döda dem som ville lämna de av kommunistiska Quislingar styrda lyckrikena ersatta av en plommonförsäljare vid den öde gränsstationen.

Från luften avslöjar sig järnridån fortfarande mycket tydligt. Det oskiftade Hobbitlandskapet i väst, med vetegröna tegar blandade med rapsgula övergår abrupt i kvadratkilometerstora fält.

Dessa skapades med våld och död i kampanjer som ”Junkerland i bondehand” följda av en allmän tvångskollektivisering, avslutad i ”Socialistisk vår” 1960.

Reformerna skapade perfekt fysisk struktur för modern jordbruksteknik. Men när de jordartsanpassade tegarna raderades byggdes nya brukningsproblem in i de stora fälten. Först med dagens platsanpassade odling kan vi minska dem.

I människors sinnen finns järnridån kvar. När taggtråden revs 1989 privatiserades kollektivjordbruken. De skötte all samhällsservice.

En hel generation förlorade arbete, framtidstro och tron på en marknadsekonomi med socialt ansvar. Många blickade istället bakåt mot tiden före krig och socialism.

Jag hoppas intensivt att plommonförsäljare får fortsätta ersätta diktaturernas kreatur vid Europas gränser.

LÄS MER: Miljöräddare: ”Förväxla inte naturligt med ofarligt”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen