Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 5 januari 2018

Politik en risk för bönder

Brexit är nog rekord i ”självskadebeteende”, men det borde också innebära en tankeställare i Bryssel. Det skriver Thomas Magnusson, ordförande i Cogeca, i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

2017 har varit ett spännande år för Copa Cogeca. Brexit är uppe på agendan vid varje möte med olika bondeorganisationer i EU. Det är ingen hemlighet att det finns olika uppfattningar inom Copa Cogeca om hur EU ska förhålla sig till Storbritannien. Vissa tycker att britterna ska ”straffas”. Men organisationens officiella uppfattning är att det är viktigt att handeln mellan EU och Storbritannien kan fortsätta som tidigare. Allt annat kan skapa kaos på livsmedelsmarknaden.

Brexit är nog rekord i ”självskadebeteende”, men det borde också innebära en tankeställare i Bryssel.

Glyfosatfrågan har definitivt gjort att vi i allt högre grad tvingats agera i sociala medier, eftersom just i denna fråga propagerade miljöorganisationer och andra intensivt i dessa under hela processen. Det var väl det som fick politikerna att darra på handen, vilket är uppseendeväckande då all expertis är överens om att tillståndet för glyfosat borde förlängas.

Vi bönder pratar ju om olika ”risker” – väder, priser… Men en allt vanligare och oberäknelig risk är den politiska. Glyfosat är ett exempel, ryska embargot ett annat, Brexit ett tredje och så vidare.

Många olika handelsavtal var under process 2017. Försöket att få till ett avtal med USA ligger helt stilla, men andra är under förhandling. Mercosur till exempel, som för jordbrukets del handlar om nötkött, socker och etanol. Copa Cogeca har varit mycket aktivt, eftersom vi hävdar att en ökad import av nötkött skulle få allvarliga konsekvenser för EUs köttproduktion.

Vad gäller EUs jordbrukspolitik CAP efter 2020 kan vi nog vara säkra på att det blir förändringar, inte minst med tanke på att EU tappar inkomster på grund av Brexit. Jordbrukskommissionär Hogan balanserar bra, men det finns ett politiskt tryck att styra över pengar till den ”genuina bonden”. Vad det nu innebär? Men det faktum att 20 procent av EUs bönder tar 80 procent av ersättningarna sticker i politikernas ögon.

För mig personligen är uppdraget i Cogeca mycket intressant och lärorikt på många sätt. Jag får möta bondekollegor från hela EU, diskutera och utbyta erfarenheter om kooperativt företagande. Dessutom får jag resa runt i hela EU för att träffa andra kooperativa ledare. Jag har även fått besöka FN i New York och berätta om kooperativt företagande. Det följs upp med ett event i New York nu i januari där jag är en av talarna.

Thomas Magnusson

Ordförande i Cogeca (Samarbetsorgan för de bondekooperativa föreningarna i EU)

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen