Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 7 juli 2017

”Priset på smör och vete når nya höjder”

På ett år har smörvärdet mer än fördubblats och vetet når nya rekordvivåer. Vart pengarna kommer ifrån som driver upp priset skriver råvaruexperten Björn Folkesson om i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Råvaruexperten Björn Folkesson skriver om vete och smör.
Råvaruexperten Björn Folkesson skriver om vete och smör. FOTO: Ann Lindén

Smör. På ett år har smörvärdet mer än fördubblats på Fonterras auktioner. Det här gäller alltså fysiskt smör. På senaste auktionen sjönk det dock en smula men så var det också en stor auktion om nästan 30 000 ton mejerivaror. På kontraktsmarknaden som Eurex tillhandahåller så har smöret sjunkit sedan en längre tid tillbaka och här anar man förstås vinsthemtagningar som orsak.

Efter fallet ser vi nu att det åter stiger och det är flera köpare som anser att det är köpläge efter fallet. Den slutsats man kan dra är att det kan finns mera uppgång när prisfallet var så litet i förhållande till den stora tillgången.

Jag tror inte att vi skall vara rädda för ett djupt fall i smör som sedan tar mjölkpriset med sig ned men väl avstanning i uppgångstakten.

Vart har då alla pengarna kommit ifrån som drivit upp smöret till sådana höjder? Till viss del borde vara så att pulverprisfallet bör ha frigjort pengar till smöraffärer. På senaste auktionen sjönk skummjölkspulvret och på terminsmarknaden har pulvret också fallit.

Mejerier som nödgas sälja pulver har alltså tappat mycket i intäkter. Jag tror att Arla tar smörprisfallet på stort allvar och när nu Arlas pulveraffär ger sämre betalning går det inte att utesluta att en liten mjölkprissänkning kommer närmare.

Om det skulle ske är det inte bara negativt eftersom det kan motverka utbyggnad av antalet koplatser som i annat fall skulle ha ökat mjölkinvägningen. Drömläget just nu är ett relativt stabilt koantal på nuvarande nivå.

Valuta. Kronan har stärkts betydligt mot euron. Från nästan 9,80 kronor till 9,64 kronor. Jag tror att de som säkrade en viss del av sina EU-stöd på så där 9,70 kr kan vara rätt nöjda. Svensk ekonomi går bra och Riksbanken tror på oförändrad ränta. Det är signaler som gynnar ”business as usual”.

Vad som också har hänt är att euron stärks mot dollarn och det hämmar vår förmåga att exportera vete till lågt pris. Det vill säga Frankrikes förmåga att sälja billigt vete med vinsten i behåll. Vetes värde hos oss styrs praktiskt taget helt av den franska konkurenskraften.

Vete. För andra gången har vetet varit uppe på 180, men bara för att vända nedåt igen. Den här gången är det vinsthemtagning i USA som fortplantar sig över Atlanten och därmed går Matif ned. Det är annars ingen väderförbättring på gång i USA så om det bara vore ett spel där pengar åker in och ut så kan vi mycket väl se Matif stiga igen.

Vad som oroar mer är att både Ukraina och Ryssland tröskar och miljontals ton är redan bärgade. Det priset Ryssland vill ha för sitt vete är mycket lägre än vad amerikanska handlare begär och detta dämpar optimismen när det gäller att sätta ett nytt årshögsta i vete.

Om några få veckor rullar tröskor hos oss också, men då blir det höstkorn.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen