Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 26 juli 2018

”Prisfall på mjölk är det sista mjölksektorn behöver”

Folkesson spår prisfall på vete och ökat pris på gödning. Gällande smöret tror han att prisfallet verkar plana ut och att en uppgång kan komma vid nästa auktion.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Vete. EU skriver nu ned skörden för innevarande år till 5,7 ton per ha. När den informationen blev allmängods så steg vetet till ny rekordnivå. Spotkontraktet gick upp till 193 Euro per ton och Maj -19 gick till ngt över 197 euro per ton. Lägg därtill vår svaga krona och vi har ånyo ett vetepris som nuddar 2 kronor per kilo. Det har vi inte haft sedan den svåra ryska torkan 2012. Jag ser också på Facebook att svenska bönder skördar vetefält där avkastningen är mer än 6 ton per ha och just på de fälten konkurrerar vi rätt skapligt med övriga EU. Det tycks också att de fält som tidigt gav sig för torkan blir ännu sämre än man kan tro medan fält som håll sig grönt i det längsta ger nog över förväntat. Försäljningsstrategi är nu ovanligt enkel. Först och främst håll koll på likviditeten därefter lagra in skörden alternativt lagra in pengarna som ni har över på säljkontrakt, på i synnerhet Matifbörsens vete. Min uppfattning styrs av min tro på regn innan nästa skörd och då blir köparna lugna vilket får priserna att falla. Under veckan som gått så har Matif var motor och Chicago varit efterföljande ”vagn”. Kommentarerna från andra sidan Atlanten har fullt fokus på oss i EU nu och delvis även vad som händer i Ryssland. Men året kommer att bli bekymmersamt ekonomiskt då skörden är halverad, om inte värre än så, medan priset minst av allt är fördubblat. Ur den ekvationen är det lätt se hur bakslaget ser ut.

Raps. Svag skörd i EU hjälper bara i någon mån att hålla priset uppe eftersom import av vegetabiliska oljor styr vår raspmarknad. Skall bli intressant att se om det kommer nog med regn till sådden av raps som skall börja om bara 14 dagar. Allt regn under 35 mm är underkänt som garant för rapsgroning!!

Gödning. Här går priset upp eftersom vetet stiger. Det bästa priset är nog redan borta men på nuvarande höga nivå avstannar också affärerna så vi får se vad som händer.

Smör. Prisfallet som varat sedan slutet av maj tycks nu plana ut och förhoppningsvis leder det till en uppgång på nästa Fonterraauktion. Om inte så sker är riksken för ett prisfall på mjölk uppenbar och det är det minsta mjölksektorn behöver. Det svåra torkan hos oss har ännu inte satt några spår i Holland för där har spotpriset sjunkit och det påverkar säkert Arla negativt. Jag tror ett visst prisfall kommer, men låt oss hoppas att det blir litet.

Björn Folkesson

LÄS MER: Vete når högt pris – effekt av torkan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen