Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 16 juli 2017

"Ryssland kan exportera mer vete än EU”

Vetepriset bromsas av att Ryssland och Ukraina kommer att bli storexportörer med rejäla skördar under uppsegling – kanske kommer Ryssland att exportera mer än EU. Det spår råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert.
Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert. FOTO: Ann Lindén

Smör. På Eurexbörsen har nu smöret återhämtat det mest av sitt tidigare värde och vi kan mycket väl komma att se nya högstanivåer. Skulle Fonterra stiga vid nästa auktion så är det rent av troligt.

Vad som kommer att bli gynnsamt för Arla är att Cecilia Malmström nu har framförhandlat ett frihandelsavtal med självaste Japan. Av de varor som avtalet omfattar så ingår i varje fall ost och eventuellt fler mejerivaror. Det här kan inte annat än hjälpa vår export till en ny kund, vilket kommer att ha prisstödjande effekt. Den här utvecklingen gör mjölkpriset lite mindre sårbart även om en utbyggnad av koplatser kommer att ske i den allmänna optimismen som just nu råder.

Vete. Med hjälp av torkskadorna i främst USA törs vi nog säga att faran nu är över för svenska spannmålsodlare. Priset vid skörd 2017 kommer att vara så pass högt att de flesta gör någon vinst på odlingarna. Endast de med mycket höga produktionskostnader skulle förstås vilja ha lite mer.

I Tyskland erbjuder nu köparna pris på brödvete i storleksordningen 1,65 kr per kilo räknat på aktuell eurokurs. Genomgående är det också så att i Tyskland och Frankrike är basis mycket lägre än i Sverige. Det betyder att skillnaden mellan börspris och bondens pris är betydligt mindre än här.

Framtida spekulationer har nu också fått ett nytt fokus och det är Australien. Torkan beskrivs som den värsta på många år och pessimisterna spår en skörd på mindre än 20 miljoner ton vete. Det här ger extra krydda åt oss som nu måste väga in alternativet att spara en viss del vete för att kunna sälja senare på året.

Det som bromsar vetepriset är att Ryssland och Ukraina kommer att bli storexportörer med rejäla skördar under uppsegling – kanske kommer Ryssland att exportera mer än EU. Eftersom skörden kommit långt i Ryssland så vet vi rätt väl att hektarskördarna är rätt bra. Det grundades redan i våras då ryska bönder gjorde gödningsköp i en ovanligt stor omfattning. Det har därefter varit bra växtväder rakt igenom säsongen och då fyller det fort i trösktanken när nu spannmålen mognar.

Gris. Jag skriver sällan om grismarknaden eftersom den nästan saknar internationell prissättning. Vad som likväl är roligt att läsa är att det satsas på gris igen. Ett riktigt stort suggstall i Västergötland och ett skapligt stort slaktsvinsstall på Öland är under planläggning.

I skrivande stund ser det alltså ganska ljust ut för svenska produktionsbönder. Smörkonsumtionen har räddat mjölkbönderna och torka på andra håll i världen har räddat spannmålsbönderna. Som kronan på verket satsas det även på grisutbyggnad och jag antar att kalkylerna ser skapliga ut.

LÄS MER: Avtalet mellan EU och Japan gynnar svensk livsmedelsexportStallet för 1 800 suggor klart om ett år

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen