Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 16 januari 2021

Så sätter du din strategi för 2021

Om du inte redan gjort ditt grundarbete i företaget inför 2021, så är det verkligen hög tid att ta tag i det nu. Johan Sjöblom på Lönsamt Lantbruk tipsar om vad du ska tänka på.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Johan Sjöblom, företagsrådgivare på Lönsamt Lantbruk.
Johan Sjöblom, företagsrådgivare på Lönsamt Lantbruk. FOTO: Privat

Johan Sjöblom är utbildad lantmästare och jobbar sedan många år som företagsrådgivare specialiserad på lantbruksföretag. Han radar upp fem viktiga fokusområden för varje lantbruksföretagare: Produktion, marknad, ekonomi, ledarskap och strategi. Produktion och ekonomi har du förhoppningsvis hyfsad koll på, men de andra delarna glöms ofta bort, anser han.

Så om du inte redan satt en strategi för 2021 är det hög tid att du gör det nu!

– Det grundläggande är att göra en resultatbudget och en likviditetsbudget. Resultatbudgeten visar hur mycket vinst du gör, medan likviditetsbudgeten ska visa hur pengarna räcker till, säger Johan Sjöblom.

När du väl gjort det gäller det att planera in uppföljningar under året som kommer.

– Stora lantbruk följer upp varje månad, medan det kan räcka med en gång i kvartalet för ett litet företag, säger han.

Men för att kunna sätta en budget för året krävs att du först har klart för dig vad du vill med företaget – och att du vet hur du gör det ekonomiskt lönsamt. Där är det många som går bet, enligt Johan Sjöblom. Man jobbar på och hoppas på det bästa. Då kan det vara fint att ta hjälp och titta på intäkter och utgifter från föregående år. Finns det något att finjustera? Några uppenbara ”slukhål”?

– En ensamföretagare med några anställda kan ta in ett gårdsråd och en gårdsstyrelse. Kanske med en bra bankkontakt. Samla ihop produktionsrådgivaren och ekonomirådgivaren och stäm av efter hand.

Hur högt man sedan sätter sina mål är individuellt och skiljer sig från företagare till företagare, menar Johan Sjöblom.

– Vilket krav ska jag ställa på min verksamhet? Det är mer vanligt än ovanligt att man inte har koll på hur många arbetstimmar man lägger in och hur mycket man faktiskt tjänar på verksamheten. Man prioriterar produktionen men tänker inte på hur den egentligen går.

Så vad har du för timlön egentligen? Gör ett experiment och för protokoll över dina sysslor och timmar under några veckor. Kanske upptäcker du då att du lägger oproportionerligt med tid på något som i slutändan inte genererar så mycket intäkter. Då är det bättre att kanske tänka om i verksamheten.

Fakta: Sätt din strategi för 2021

Identifiera ditt vinstmål. Hur mycket krävs för att du ska få ut den lön du vill ha?

Prioritera. Tänk igenom vad som fungerar bra idag – och vad som fungerar mindre bra. Vad ska du göra för att det ska bli bättre? Kika på både kort och lång sikt.

Tänk bredare. Hör du till dem som inte ägnar mycket tid åt ekonomi, marknad, ledarskap och strategi, så tänk om.

Sprid riskerna. Gör en försäljnings- och inköpsstrategi. Kanske kan du sprida din försäljning under året och tjäna mer på din produktion?

Satsa på ditt nätverk. Ta hjälp med att titta på hur ditt företag utvecklas.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen